Depresioni, ankthi dhe çrregullimet e të ngrënit janë të zakonshme tek adoleshentët dhe të rriturit e rinj me diabet tip 1.

Menaxhimi i diabetit tip 1 gjatë viteve të adoleshencës është sfidues. Ndryshimet fizike, presionet sociale dhe stresi mund ta bëjnë më të vështirë për adoleshentët dhe të rinjtë të kontrollojnë nivelin e sheqerit në gjak. Studiuesit në Universitetin Columbia kanë zbuluar se është e rëndësishme të kujdesesh për shenjat e depresionit, ankthit dhe çrregullimeve të ngrënies që mund ta bëjnë edhe më të vështirë për adoleshentët dhe të rriturit e rinj që të mbajnë nën kontroll diabetin e tipit 1.
Studiuesit zbuluan se 11% e 150 adoleshentë dhe të rritur (të moshës 11-25 vjeç) me diabet tip 1 kishin depresion, 21% kishin ankth dhe 20% kishin çrregullim të ngrënit. Për më tepër, ata adoleshentë dhe të rriturit e rinj me probleme të shëndetit mendor ishin dy herë më të predispozuar të kishin një kontroll të dobët të diabetit, duke i vënë ata në rrezik nga një numër I madh I  ndërlikimeve.

Shqyrtimi i shëndetit mendor.

Shqyrtimi për këto çështje të shëndetit mendor në adoleshencë duhet të bëhet “së paku në vit” dhe ndoshta edhe në raste kur sëmundja e tyre duket se është e pashpjegueshme jashtë kontrollit “, tha një bashkëautor i studimit, Karen Soren, MD, Profesor i Asociuar i Pediatrisë dhe Popullsia dhe Shëndeti i Familjes, dhe Drejtori i Mjekësisë Adoleshente në Qendrën Mjekësore Universitare Columbia, në New York, NY.

“Disa vite më parë, Shoqata Amerikane e Diabetit rekomandoi që të gjithë të rinjtë me diabet tip 1 të kontrollohen për depresion një herë në vit,” shpjegoi Margaret Grey, DrPH, RN, Dean & Annie Goodrich Professor University Yale University of Nursing, New Haven, CT.

Kërkoni ndihmë.

Nëse mendoni se ju ose një anëtar i familjes ka depresion, “Kërkoni ndihmë nga një ofrues ose prind ose një i rritur i besuar”, këshilloi Margaret Grey, DrPH, RN, Dean & Annie Goodrich Professor, Professor School of Nursing University, Yale University, New Haven, CT.

Nëse e kaloni dozën tuaj të insulinës rregullisht, bisedoni me mjekun tuaj. “Nëse është një dukuri e rregullt, të rinjtë duhet të shohin një profesionist të shëndetit mendor për shkak të rrezikut të komplikimeve të diabetit,” tha Dr Grey. “Nëse është një dukuri e rrallë, unë do të hulumtoja se çfarë çon në [heqjen e dozës] dhe do të sugjeroja qasje alternative. Për shembull, vajzat ndonjëherë ulin perdorimin e insulinës për të humbur peshë. Ndihmimi i tyre për të bërë zgjedhje më të shëndetshme mund të jetë efektive, ”tha Dr. Gray.

Merrni ndihmë për çrregullimet e të ngrënit.

Disa adoleshentë mund të kalojnë dozën e tyre të insulinës për të humbur peshë ose mund të pastrojnë ushqimin e tyre, gjë që është e rrezikshme. “Shtimi ne peshe  nga sëmundja e patrajtuar është një shtim I keq ne peshe ,” tha Dr. Soren. “Adoleshentët ndjehen shumë më mirë kur sheqernat e tyre janë normale,” tha ajo. “Punoni me një dietolog në mënyrë që të hani saktë, në mënyrë që të mos merrni peshë të panevojshme kur trajtoni sëmundjen tuaj,” tha Dr. Soren.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email