Dallimet midis tipit 1 dhe tipit 2

Përderisa të dy llojet e diabetit të tipit 1 dhe të tipit 2 karakterizohen nga nivele më të larta se normale të sheqerit në gjak, shkaku dhe zhvillimi i kushteve janë të ndryshme.

Konfuz se cilin lloj diabeti keni? Nuk është gjithmonë e qartë se çfarë lloji të diabetit ka dikush, pavarësisht nga ajo që shumë njerëz mendojnë. Për shembull, supozimi tipik është se njerëzit me diabet të tipit 2 do të jenë mbipeshë dhe nuk do të injektojnë insulinë, ndërsa njerëzit me diabet të tipit 1 do të jenë nën peshë. Por këto perceptime thjesht nuk janë gjithmonë të vërteta. Rreth 20% e njerëzve me diabet të tipit 2 kanë peshë të shëndetshme kur diagnostikohen, dhe shumë prej tyre varen nga insulina. Në mënyrë të ngjashme, njerëzit me diabet të tipit 1 në disa raste do të jenë mbipeshë. Për shkak se të dyja llojet e diabetit mund të jenë kaq të ndryshme dhe të paparashikueshme, shpesh është e vështirë të dihet se cilin lloj diabeti ka dikush. Nuk është e sigurt të supozohet se një person mbipeshë me nivele të larta të glukozës në gjak ka diabetin e tipit 2, sepse shkaku i gjendjes së tyre në fakt mund t’i atribuohet tipit 1. Në disa raste, kur lloji i diabetit është në dyshim, ekipi juaj i shëndetësisë mund të duhet të kryejë teste të specializuara për të përcaktuar se cili lloj diabeti keni. Në këtë mënyrë, ata mund të rekomandojnë trajtimin më të përshtatshëm për diabetin tuaj.

Dallimet e zakonshme midis diabetit të tipit 1 dhe tipit 2 Pavarësisht pasigurisë që shpesh rrethon një diagnozë të diabetit, ka disa karakteristika të çdo tipi të diabetit.

Diabet Tip 1 Shpesh diagnostikohet ne femijeri Jo e lidhur me peshën e tepert te trupit Shpesh i lidhur me nivele më të larta se normale të ketonit në diagnozë Trajtuar me injeksione insuline ose pompë të insulinës Nuk mund të kontrollohet pa marrë insulinë

Diabet Tip 2 Zakonisht diagnostikohet në mbi 30 vjeç Shpesh e lidhur me peshën e tepert te trupit Shpesh i lidhur me tensionin e lartë të gjakut dhe / ose nivelet e kolesterolit në diagnozë Zakonisht trajtohet fillimisht pa mjekim ose me tableta Ndonjëherë është e mundur që të dalë nga mjekimi i diabetit

Si zhvillohet diabeti i tipit 1 Diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune, që do të thotë se rezulton nga sistemi imunitar që gabon duke sulmuar pjesë të trupit. Në rastin e diabetit të tipit 1, sistemi imunitar synon në mënyrë të gabuar qelizat beta të prodhimit të insulinës në pankreas. Askush nuk e di pse ndodh kjo, apo si ta ndalojë atë. Sistemet imunitare të njerëzve me diabet të tipit 1 vazhdojnë të sulmojnë qelizat beta derisa pankreasi nuk është në gjendje të prodhojë insulinë. Njerëzit me diabet të tipit 1 duhet të injektojnë insulinë për të kompensuar vdekjen e qelizave të tyre beta. Të gjithë njerëzit me diabet të tipit 1 janë të varur nga insulina.

Si zhvillohet diabeti i tipit 2 Diabeti i tipit 2 është i ndryshëm. Sistemet autoimune të njerëzve me diabet tip 2 nuk sulmojnë qelizat beta. Në vend të kësaj, diabeti i tipit 2 karakterizohet nga trupi që humb aftësinë e tij për t’iu përgjigjur insulinës. Kjo njihet si rezistencë ndaj insulinës. Trupi kompenson joefikasitetin e insulinës së tij duke prodhuar më shumë, por nuk mund të prodhojë gjithmonë mjaftueshëm. Me kalimin e kohës, tendosja e vendosur në qelizat beta nga ky nivel i prodhimit të insulinës mund t’i shkatërrojë ato, duke zvogëluar prodhimin e insulinës.

Diabet tip 2 dhe injeksione të insulinës Njerëzit me diabet të tipit 2 mund të kenë nevojë të marrin injeksione të insulinës, zakonisht për një nga dy arsyet kryesore: Ndjeshmëria e ulët ndaj insulinës: Pesha më e madhe e trupit që ne bartim, aq më pak sa te ndjeshëm ne jemi për insulinën. Duke qenë i pandjeshëm ndaj insulinës do të thotë insulina nuk ul nivelin e glukozës në gjak aq sa duhet. Njerëzit me ndjeshmëri të ulët të insulinës shpesh duhet të injektojne insulinë për të shmangur hipergliceminë. Dështimi i qelizës beta: Nëse zhvilloni rezistencën e insulinës, keni nevojë për më shumë për të mbajtur nivelet e glukozës në gjak të qëndrueshëm. Më shumë prodhim i insulinës do të thotë më shumë punë për pankreasin. Me kalimin e kohës, qelizat beta mund të digjen nga tendosja e vazhdueshme dhe të ndalojnë prodhimin e insulinës së bashku. Përfundimisht, ju mund të merrni në një situatë të ngjashme si dikush me diabet tip 1, në të cilin trupi juaj është i paaftë për të prodhuar sasinë e insulinës që ju nevojitet për të mbajtur nivelet e glukozës në gjak nën kontroll. Injeksione të insulinës janë të nevojshme në këto situata.

Print Friendly, PDF & Email