COVID-19 dhe diabeti

Rifreskimi i fundit ne date 24/06/2020

COVID-19 është një koronavirus i ri dhe potencialisht serioz. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka shpallur shpërthimin e COVID-19 si një emergjencë shëndetësore publike me shqetësim ndërkombëtar. Mbi 9 milion njerëz në mbarë botën dihet se janë të infektuar.

Ekzistojnë shumë koronaviruse, duke filluar nga ftohja e zakonshme deri te viruse shumë më serioze si Sindroma e Rënda Akute e frymëmarrjes (SARS) dhe Sindroma e frymëmarrjes e Lindjes së Mesme (MERS). Ata janë viruse që janë bartur nga kafshët te njerëzit. Në raste të rënda, koronaviruset mund të shkaktojnë infeksion në mushkëri (pneumoni), dështim të veshkave dhe madje edhe vdekje. Aktualisht nuk ka vaksinë kundër COVID-19.

Shenjat e zakonshme janë simptoma tipike të gripit: një ethe, kollë, vështirësi në frymëmarrje, lodhje dhe dhimbje të muskujve. Simptomat zakonisht fillojnë brenda 3-7 ditëve nga ekspozimi ndaj virusit, por në disa raste u ka dashur deri në 14 ditë që simptomat të shfaqen.

Njerëz të të gjitha moshave mund të infektohen. Për shumë (më shumë se 80% të rasteve), COVID-19 është i butë, me simptoma minimale të ngjashme me gripin. Disa nuk kanë treguar simptoma ose vetëm simptoma shumë të buta, më shumë si një ftohje e zakonshme. Shumica e njerëzve që kanë kapur virusin nuk kanë nevojë të shtrohen në spital për kujdes mbështetës. Sidoqoftë, në deri në 15% të rasteve COVID-19 ka qenë e rëndë dhe në rreth 5% të rasteve ka çuar në sëmundje kritike. Pjesa më e madhe (rreth 98%) e njerëzve të infektuar deri më sot kanë mbijetuar.

Njerëzit e moshuar dhe njerëzit me kushte mjekësore para-ekzistuese (të tilla si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe astma) duket se janë më të prekshëm nga sëmundja e rëndë me virusin COVID-19. Kur njerëzit me diabet zhvillojnë një infeksion viral, mund të jetë më e vështirë për tu trajtuar për shkak të luhatjeve në nivelin e glukozës në gjak dhe, ndoshta, praninë e komplikimeve të diabetit.

Duket se ekzistojnë dy arsye për këtë. Së pari, sistemi imunitar është i kompromentuar, duke e bërë më të vështirë luftimin e virusit dhe ka të ngjarë të çojë në një periudhë më të gjatë shërimi. Së dyti, virusi mund të lulëzojë në një mjedis të glukozës së ngritur në gjak.

Si çdo sëmundje tjetër e frymëmarrjes, COVID-19 përhapet përmes pikave të ajrit që shpërndahen kur një person i infektuar flet, teshtin ose kollitet. Virusi mund të mbijetojë nga disa orë deri në disa ditë në varësi të kushteve të mjedisit. Mund të përhapet përmes kontaktit të ngushtë me një person të infektuar ose përmes kontaktit me pikat e ajrit në mjedis (për shembull në një sipërfaqe) dhe më pas prekjen e gojës ose hundës (pra këshillat e zakonshme që qarkullojnë në higjenën e duarve dhe distancimin shoqëror).

COVID-19 është një koronavirus i ri. Vazhdoni të informuar për zhvillimet e fundit duke kërkuar përditësime dhe këshilla nga qeveria juaj, shoqatat  kombëtare te diabetit dhe burime të tjera të besueshme. KUJDES : Eshte e rendesishme qe informacioni te jete i besueshem.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email