COVID-19 dhe Diabeti: Mekanizmat e njohur dhe një ‘bishë e re’?

Diabeti mund të jetë një faktor i pavarur rreziku për përparim të shpejtë dhe prognozë të dobët të COVID-19 përmes disa rrugëve të njohura dhe një e re e mundshme: dëmtimi i drejtpërdrejtë i ishujve pankreatik.

Si me pothuajse çdo konstatim që lidhet me romanin e sëmundjes koronavirus 2019, provat deri më tani vijnë kryesisht nga seri të rasteve dhe raporte anekdotike, dhe si i tillë ka kufizime të dukshme.

Në një nga seritë e rasteve të fundit, studiuesit kinezë krahasuan 137 individë pa diabet në 37 me diabet, dhe më pas krahasuan nënndarjet e atyre dy grupeve pa comorbidities (26 dhe 24 persona, përkatësisht).

Në krahasimin e fundit, ata me diabet ende kishin një rrezik dukshëm më të madh të pneumonisë së rëndë, lëshimin e enzimave të lidhura me dëmtimin e indeve, përgjigjet e tepërta të pakontrolluara të inflamacionit të pakontrolluar dhe gjendjen hiperkoaguluese të shoqëruar me metabolizmin e parregulluar të glukozës, krahasuar me ato pa diabet.

Dhe ata me diabet gjithashtu kishin nivele më të larta të biomarkuesve që sugjerojnë një “stuhi” inflamatore që paraprihet përkeqësimit të shpejtë të COVID-19, thonë Weina Guo, nga Universiteti Huazhong i Shkencës dhe Teknologjisë, Wuhan, Kinë, dhe kolegët në artikullin e tyre, botuar në internet 31 Mars në Studimin dhe Shqyrtimet e Metabolizmit të Diabetit.   

“Ndërsa rezultatet e këtij studimi duhet të lexohen në dritën e disa kufizimeve – të tilla si madhësia e ulët e mostrës dhe ndryshimi i madh i moshës midis grupeve të studimit kur u përjashtuan komorbiditetet – ai ende siguron njohuri përkatëse që mund të informojnë se si bashkëvepron COVID-19 me kushtet ekzistuese, “shënoni Ernesto Maddaloni , MD, PhD dhe Raffaella Buzzetti, MD, të dy të Universitetit Sapienza të Romës, Itali, në një redaksi shoqëruese

 

Ndoshta bashkëveprimieshte  “alarmues”, duke pasur parasysh simptomat fillestare qe mund të jenë të heshtura.

Editorialistët vune re se ajo qe ka qenë më pare e  vërejtur se diabeti ka përkeqësuar rezultatet e infeksioneve të tjera të ngjashme virale, duke përfshirë 2003 SARS coronavirus dhe 2009  Gripin H1N1. 

Një ndërveprim i tillë në pandeminë aktuale do të ishte “alarmante duke marrë parasysh shkallën e lartë të transmetimit të SARS-CoV-2 [virusi që shkakton COVID-19] dhe përhapjen globale të diabetit”, theksojnë ata

Ata gjithashtu tregojnë një shqetësim tjetër nga artikulli kinez, domethënë se “ashpërsia e COVID-19 në diabet mund të fshihet nga një prezantim fillestar më i butë i infeksionit SARS-CoV-2”.

Më pak pacientë me diabet sesa ata pa ethe me përvojë (59.5% ndaj 83.2%; P = 0,002), të dridhura (56.8% vs 71.5%; P = 0,08), shtrëngim i gjoksit (13.5% vs 29.2%; P = 0,05) , dhe gulçim (13.5% vs 27%; P = .08).        

“Ky fenomen, i cili i ngjan simptomave të heshtura njerëzve me përvojë të diabetit edhe në kushte të tjera si infarkti i miokardit , mund të shkaktojë një vonesë të rrezikshme për jetën në ofrimin e kujdesit të nevojshëm, duke përfunduar përfundimisht në një prognozë më të dobët”, paralajmërojnë ata. 

“Bazuar në këto rezultate, është e rëndësishme që të mos e nënvlerësoni ashpërsinë e COVID-19 në pacientët me diabet edhe në mungesë të shenjave dhe simptomave klasike shqetësuese dhe mund të jetë e dobishme të zhvilloni rezultate të ndryshme të ashpërsisë klinike për pacientët me diabet.”

 

A po sulmon virusi pankreasin ?

Guo dhe kolegët gjithashtu raportojnë në artikullin e tyre se kontrolli i diabetit u përkeqësua gjatë shtrimit në spital.

Ata shkruajnë: “29.2% e pacientëve morën insulinë para dhe rritën dozën e insulinës pas pranimit, dhe 37.5% e pacientëve morën ilaç oral para pranimit dhe filluan terapi me insulinë pas pranimit, që do të thoshte që pacientët kishin kontroll të dobët të glicemisë gjatë shtrimit në spital. ”  

Edhe pse gjendjet akute inflamatore dhe reagimet akute të stresit sigurisht që mund të rrisin nivelin e glukozës, autorët sugjerojnë një mundësi tjetër: që virusi SARS-CoV-2 mund të dëmtojë në të vërtetë qelizat e ishullit pankreatik.

Ata tregojnë për një studim të shpërthimit të parë të koronavirusit SARS 2003 në Kinë, në të cilin diabeti u zhvillua brenda 2 javësh nga shtrimi në spital në 20 nga 39 pacientë që nuk kishin më parë diabet. Në pjesën më të madhe, kjo ishte kalimtare: vetëm gjashtë pacientë ende kishin diabet në shkarkesë dhe dy ende kishin atë në 3 vjet.  

Imunostaining në një pacient i cili kishte vdekur tregoi ngjyrosje të fortë të proteinës enzimë konvertuese të angiotenzinës 2 (ACE2) – vendi i lidhjes së koronavirusit – në ishuj, por jo në indet pankreatike ekzokrine , “që do të thotë se koronavirusi mund të shkaktojë diabet duke dëmtuar seriozisht ishujt”, Guo dhe kolegët sugjerojnë. 

Më 4 prill, endokrinologu Joshua D. Miller, MD, drejtor mjekësor i kujdesit për diabetin në Stony Brook Medicine, New York, cicëroi në vijim: “Bazuar në atë që po shohim në mesin e sëmundjeve akute të sëmundjes, pyes veten nëse # COVID-19 shkakton mangesi ne insulinë. Unë nuk mendoj se lidhen thjesht me presorin / steroidin. Diçka tjetër po ndodh këtu … “

Dhe pastaj në një cicërimë vijuese: “Kjo është e ndryshme nga zakonisht rezistenca ndaj insulinës / insuficienca e pankreasit në sëmundje kritike. “Eshtë një bishë e re”. 

Dhe në përgjigje të një hetimi nga Medscape Medical News , ai shkroi: “Ne nuk e kemi parë më parë këtë model të glicemisë me kërkesa të lidhura me insulinë. Shkalla e toksicitetit të glukozës është e thellë dhe e pavarur nga kontrolli i para-pranimit të diabetit. Pacientët me kontroll të dukshëm diabeti në shtëpi gjithashtu pësojnë shkallë të ngjashme të dysglycemisë . Ne ​​gjithashtu po shohim një grup të pacientëve që paraqesin nje DKA (ketoacidoze diabetike) me laktat normale .

Miller tha se ai është duke parë fenomenin në diabetin tip 1 dhe tip 2 , si dhe diabeti me fillimin e ri te pacientët me COVID-19

Dhe në një intervistë për Medscape Medical News , endokrinologu Jean-François Gautier, MD, PhD, i Spitalit Lariboisière , Paris, tha që ai po vëzhgonte të njëjtën gjë. 

Shumica kanë diabet tip 2, por një pacient i pranuar në departamentin e urgjencës kishte shqetësime të rënda të frymëmarrjes dhe u zbulua se kishte ketoacidozë diabetike . ” Kështu që ne filluam insulinë menjëherë. Ky ishte diabeti i fillimit të ri tip 1. Virusi ishte faktori që zbeh,” tha ai.  

Gautier tani është pjesë e një bashkëpunimi të rreth 10 deri në 15 spitale në të gjithë Francën duke mbledhur të dhëna për pacientët me COVID-19 dhe diabetin për të vlerësuar përcaktuesit e ashpërsisë, përfshirë rezultatet dhe sa pacientë përfundojnë në kujdes intensiv. Që nga fillimi i prillit, ata kishin përfshirë rreth 400 pacientë. 

 

Ndoshta asgjë e re …

Por Jorge Plutzky , MD, drejtor i Programit të Parandalimit të Sëmundjeve Vaskulare dhe drejtor i kardiologjisë parandaluese në Brigham dhe Women’s Hospital, Boston, Massachusetts, nuk është i bindur që fenomeni është i ri.

“Në fund të ditës, nuk është veçanërisht befasuese. Ne kemi parë që me infeksione të tjera dhe sëmundje të tjera si sëmundjet e zemrës. Njerëzit me diabet kanë tendencë të keqësohen dhe kanë rezultate më të këqija. Një nga nxitësit e tij mendohet të jetë gjendje kronike inflamatore “.

“Komplikimet e COVID-19 mendohet se janë inflamatore, kështu që potencialisht pritet që njerëzit me diabet të keqësohen,” tha ai.

Dhe në lidhje me hipergliceminë ekstreme , Plutzky tha: ” Gjendjet akute të rënda inflamatore dhe reagimet akute të stresit do të rrisin glukozën. Kjo shpesh përfshin mëlçinë, dhe ne e dimë se infeksioni është gjithashtu hiperagjalues”.

“Pavarësisht nëse bëhet fjalë për një mekanizëm të pazakontë që synon lëshimin e insulinës nga pankreasi, në krahasim me rezistencën e vetëm ndaj insulinës, e cila është një gjendje shumë më e zakonshme, është shumë e vështirë të dihet.”

“Unë mendoj se është një vëzhgim interesant, por është e rëndësishme të jesh i kujdesshëm sepse të dhënat janë të kufizuara dhe ndryshojnë shumë shpejt, ka shumë ndryshore të ndryshme të përfshira [dhe] ne po shohim në të dhëna të vogla.”

Për çështjen e rasteve të reja të shfaqjes së diabetit, Plutzky tha: “Ju do të duhet të kërkoni që kjo të ndodhë në mungesë të prediabetit. Këta do të ishin njerëzit që do t’i këshillonit gjatë vendosjes së gjithçka tjetër që po ndodh. “

 

A mund të ndihmojë shënjestrimi i inflamacionit në trajtimin e COVID-19 te Diabeti?

Në analizën e Guo dhe kolegëve, duke përjashtuar pacientët me komorbiditet, grupi i diabetit ishte dukshëm më i vjetër (61 vs 32 vjet) dhe kishte më shumë të vjella (16.7% vs 0%) dhe vdekshmëri më të lartë (16.7% vs 0%). Nuk kishte dallime sipas gjinisë ose simptomave të tjera bazë. Grupi i diabetit gjithashtu kishte rezultate më të larta të imazheve CT.

Nivelet e dehidrogjenazës laktike, α-hidroksibutirate dehidrogjenazës, alanine aminotransferazës dhe γ- glutamyltransferazës u ngritën në pacientët me diabet, duke treguar dëmtimin e miokardit, veshkave dhe mëlçisë, vëren autorët. “Ky rezultat është në përputhje me shpërndarjen e gjerë të receptorëve SARS-CoV-2 ACE2, dhe gjithashtu mund të shpjegojë pjesërisht pse disa pacientë vdiqën nga dështimi i shumëfishtë i organeve ,” shtojnë ata. 

Përveç kësaj, nivelet e proteinave totale, albuminit, prealbuminit dhe hemoglobinës ishin dukshëm më të ulëta në pacientët me diabet kundrejt pa diabeti (të gjitha P <.01, P = 0.02 për prealbumin),

Treguesit e inflamacionit, përfshirë proteinën C reaktive, shkallën e sedimentimit të eritrociteve dhe interleukin 6 (IL-6) ishin gjithashtu më të lartë në grupin e diabetit (të gjithë P <0.01).  

Këto gjetje tregojnë për trajtime të mundshme, thonë editorialistët.

Antitrupi monoklonal tocilizumab I miratuar per çrregullimet autoimune, duke përfshirë artriti reumatoid

Nëse konfirmohen vëzhgimet në studimin aktual, thonë ata, ky ilaç mund të jetë veçanërisht i dobishëm në pacientët me diabet, së bashku me të tjerët që synojnë të njëjtën rrugë, duke përfshirë dhe siltuximab

Plutzky tha për Medscape Medical News institucioni i tij ka protokolle që shikojnë këto barna në pacientët me COVID-19, përfshirë disa me diabet.   

Diabeti Metab Res Rev. Botuar në internet 31 Mars, 2020.

Artikulli , Redaksia   

Citoi : COVID-19 dhe Diabeti: Mekanizmat e njohur dhe një ‘bishë e re’? – Medscape – 14 Prill 2020.      

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email