Çfarë mund të bëjë një diabetik i tipit 2 kur sheqeri në gjak rritet shumë?

Gjendja më emergjente që pësojnë diabetikët e tipit 1 dhe 2  është hipoglicemia, kur rënia e niveleve të sheqerit në gjak mund të sjellë një gjendje të rrezikshme; gjysmë të ndërgjegjshme, madje dhe koma ose vdekje.

Sidoqoftë, hiperglicemia, nivelet e sheqerit në gjak të lartë në mënyrë të vazhdueshme mbi 240 mg / dL, mund të jenë po aq të rrezikshme. Duke e mbajtur të patrajtuar sheqerin në nivelet më të larta, mund të shkaktojë ketoacidozë, ndërtimin e ketoneve me acid toksik në gjak dhe urinë. Mund të sjellë gjithashtu vjellje, dobësi, frymë që lëshon erë të rëndë, gulçim dhe, si me hipogliceminë, gjendje kome.

Sidoqoftë, pasi të jenë diagnostikuar me diabet, shumica e tipit 2 kanë ndërmarrë hapa për të parandaluar ose zvogëluar efektet më të rrezikshme të niveleve të sheqerit të lartë në gjak. Shqetësimi i tyre zhvendoset në trajtimin e pikave të papritura, ndonjëherë alarmante në nivelin e sheqerit në gjak. Simptomat e atyre rritjeve janë ato klasike që shoqërojnë fillimin e diabetit – etja e pakonkurueshme, urinimi i tepërt, lodhja, humbja e peshës dhe dhimbja e kokës.

Kur bëni rritje të mëdha të sheqerit, çfarë mund të bëni menjëherë për ta ulur atë?

Hapat e menjëhershëm që mund të bëni:

1. Insulinë — Nëse jeni në një regjim të insulinës; një injeksion bolus duhet të zvogëlojë numrat mjaft shpejt.

2. Qëndroni të hidratuar. Trupat hiperglicemikë duan të derdhin sheqer të tepërt, duke çuar në urinim të shpeshtë dhe dehidrim. Ju duhet të pini ujë në mënyrë të qëndrueshme derisa numrat tuaj të bien.

3. Frenoni konsumimin e karbohidrateve. Nuk ka rëndësi se sa komplekse janë karbohidratet në dietën tuaj, trupi juaj përsëri i kthen ato në glukozë në një pikë. Pakësimi i konsumit të karbohidrateve është një manovrim i ndjekshëm që ju lejon të kuptoni më mirë sesi të kontrolloni numrat tuaj.

Hapat parandalues:

Këto janë shtrirje të hapave të menjëhershëm të listuar më lart. Duke i përshtatur ato si praktika afatgjata, ju zvogëloni shanset tuaja për të kaluar episode shqetësuese hiperglicemike.

Print Friendly, PDF & Email