Cfarë janë çorapet Diabetike ? Kush duhet t’i përdorë? Kur duhet të vishen?

Cfarë janë çorapet diabetike?

Çorape diabetike janë çorape të projektuara posaçërisht që të:

1)  zvogëlojnë presionin në pjesën e poshtme të këmbës,

2) parandalojnë ashpërsinë në sipërfaqet e lëkurës,

3) minimizojnë akumulimin e lagështisë.

Këto çorape janë për të mbrojtur këmbët tuaja dhe për të siguruar rehati maksimale. Këto çorape zakonisht janë jo-elastike.Karakteristika jo elastike është të parandalojë shtrëngimet për shkak të tendencave të zakonshme të fryrjes së këmbëve. Dizajni pa trajtë është që të minimizohet fërkimi ndaj nervave dhe të minimizohet sikleti dhe dhimbjet neurologjike. Sheqeri i lartë i gjakut që shoqërohet me diabet gjithashtu shkakton që sistemi imunitar të ngadalësohet.  Çorape të specializuara janë një mënyrë për të luftuar dhe parandaluar vdekjen për shkak të dëmtimit të këmbës në raste të rralla.

Përveç dy strukturave të veçanta, këto çorape janë gjithmonë pak të buta  për të parandaluar dëmtimin.

Në të njëjtën kohë, kanë aftësi për përforcimin e lagështirës, në mënyrë që djersa dhe lagështia nga këpucët tuaja të mos jenë të bllokuara midis çorapit dhe këmbës.

Duke i mbajtur këmbët të thata, këmbët tuaja janë më pak të rrezikuara nga ashpërsimi dhe infeksioneve kërpudhore.

Kush duhet të përdorë çorape diabetike?

Jo të gjithë njerëzit me diabet janë të detyruar të mbajnë çorape diabetike.Diabetikët me puls të ulët (të matur në majë të këmbës dhe prapa kyçit të këmbës), ndryshimet në ngjyrën dhe temperaturën e këmbëve, dëmtimet nervore apo ndryshime të tjera në ndjesi ose që shpesh marrin lëndime në këmbë, si psh. kalimi në çorape vetëm diabetike për mbrojtje më të mirë janë definitivisht kandidatët për çorape diabetike.Nëse këmbët tuaja janë të ndjeshme ndaj ndryshimeve të temperaturës dhe ata janë të prirur ndaj skuqjes, spote të acarimit dhe / ose ënjtjes, është shumë e rekomandueshme që t’i mbani ato.Nëse asnjë nga këto simptoma nuk është e pranishëm, ju mund të mbani çdo lloj çorapesh.Megjithatë ju duhet të shmangni veshjen e çorapave të ngushta.

Nëse jeni aktualisht shtatzënë dhe vuani nga diabeti i gestacionit, këto çorape do të jenë më të dobishme për këmbët tuaja të fryra.Ato do të mbajnë këmbët tuaja ngrohtë dhe pakësojnë mundësinë për të zhvilluar koagulim dhe trombozë të thellë të venave (DVT).

Edhe pse nuk mund të keni nevojë për çorape diabetike, mund të mendoni të merrni një palë kur udhëtoni.Me orë të gjata të uljes, këmbët tuaja janë të prirura për tu ënjtur.Për të mbajtur këmbët tuaja të ngrohta pa brezat elastikë të detyrueshëm ndaj lëkurës suaj, këto çorape diabetike janë një shoqërues i përsosur udhëtimi.

Kur duhet të vishen këto çorape?

Zakonisht rekomandohet që individët të vendosin çorapet e tyre diabetike nga koha kur ata dalin nga shtrati në mëngjes deri sa të kthehen në shtrat natën.

Sa më pak kohë të jeni të zhveshur, aq më pak ka gjasa që ju të plagosni këmbët tuaja duke shkelur aksidentalisht gjërat .

Përveç zvogëlimit të fërkimit në këmbë nga sipërfaqja e dyshemesë, çorapët gjithashtu mund të mbajnë këmbët tuaja në një temperaturë optimale për qarkullim më të mirë të gjakut.

Duke thënë se ju duhet të mbani çorape sa më shumë që të jetë e mundur, ju duhet të ndryshoni çorapet gjatë gjithë ditës sipas nevojës. Nëse ushtroni ose luani një sport, duhet të hiqni çorapet, pastroni plotësisht këmbët nga djersa dhe lagështira, dhe pastaj vendosni një çift të ri çorapesh të pastra.

Në të vërtetë, shumë individë me diabetit gjithashtu zgjedhin të kenë çorape për detyra të ndryshme gjatë gjithë ditës, si çorape të shtëpisë, çorape atletike dhe çorapë pune.

 

Cilat janë avantazhet e përdorimit të çorapeve diabetike?

 

Avantazhi i përgjithshëm i veshjes së çorape diabetike është mbrojtja dhe rritja e ndërgjegjësimit.

-Mbron nga fërkimet, ashpërsitë dhe ulcerat

-Mbron këmbët nga lëndimi

-Nuk shkaktojnë parehati

-Përputhen me këmbët pa u ngushtuar

-Nuk duhet të përmbajnë fibra elastike të ngushta irrituese

-Anti-mikrobial: luftojnë erën dhe infeksionet bakteriale

-Mund të sigurojë kompresim të lehtë për qarkullim më të mirë

-Mbron pikat e ndjeshme të presionit

Print Friendly, PDF & Email