Cfarë i bën Diabeti trupi tuaj?

Nëse keni diabet, trupi juaj nuk prodhon insulinë, nuk e përdor atë në mënyrë efektive, ose të dyja. Insulina është një hormon që lëviz sheqerin nga ushqimet që hani nga qarkullimi i gjakut në qelizat tuaja për t’u ruajtur ose përdorur si energji.

Kur nuk keni insulinë ose nuk përdoret në mënyrë efektive, sheqeri mund të grumbullohet në gjakun tuaj. Ky sheqer i tepërt mund të dëmtojë organet në të gjithë trupin tuaj, duke përfshirë sytë, nervat dhe veshkat tuaja. Gjithashtu mund të dëmtojë enët e gjakut. Këto enë gjaku mbajnë oksigjenin rreth trupit tuaj për të ushqyer organet dhe indet. Enët e dëmtuara të gjakut mund të mos jenë në gjendje të japin oksigjen të mjaftueshëm për të ushqyer  rrënjët  e flokëve. Kjo mungesë e oksigjenit mund të ndikojë në ciklin tuaj normal të rritjes së flokëve.

 

Cikli i rritjes së flokëve dhe diabeti

Flokët zakonisht kalojnë nëpër tri faza. Gjatë fazës aktive të rritjes, e cila zgjat dy vjet ose më shumë, flokët rriten me një shkallë prej 1 deri në 2 cm në muaj. Flokët pastaj shkojnë në një fazë pushimi, e cila zgjat rreth 100 ditë. Pas kësaj faze, disa nga flokët bien.

Diabeti mund ta ndërpresë këtë proces, duke ngadalësuar rritjen e flokut tuaj. Diabeti mund të shkaktojë humbjen e më shumë flokëve sesa zakonisht. Kjo humbje e flokëve nuk është vetëm në kokën tuaj. Ju mund të humbni flokët në krahë, këmbë dhe pjesët e tjera të trupit. Kur flokët rriten përsëri ,kjo bëhet në një normë të ngadalshme se-normale.

Njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa të kenë një gjendje të quajtur alopecia areata. Me alopecia, sistemi imunitar sulmon rrënjën e flokut.

Diabeti vetë mund të çojë në humbjen e flokëve. Ju gjithashtu mund të humbni flokët si një efekt anësor i stresit nga të jetuarit me një sëmundje kronike ose nga ilaçet që merrni për të trajtuar diabetin tuaj. Disa njerëz me diabet kanë sëmundje tiroide, të cilat mund të kontribuojnë në humbjen e flokëve.

Hapat e parë

Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë simptomë diabeti, përfshirë humbjen e flokëve. Humbja e flokëve nga krahët dhe këmbët është veçanërisht e rëndësishme për të raportuar sepse mund të jetë një shenjë e rrjedhjes së dobët të gjakut.

Nëse humbja e flokëve është e lidhur me kontrollin e diabetit, mund t’ju duhet të rregulloni dietën tuaj, mënyrën e jetesës ose mjekësinë për të marrë një trajtim më të mirë në sheqerin tuaj. Pasi diabeti juaj është nën kontroll, duhet të vini re një reduktim në humbjen e flokëve. Do të humbësh më pak qime dhe do të rimarrësh më shumë nga ata që ke humbur.

Çfarë mund të bëj për humbjen e flokëve?

Këtu janë disa mënyra të tjera për të mbajtur flokët tuaj të plotë, dhe për të kompensuar humbjen e flokëve të diabetit.

Mjekësi

Dermatologu juaj mund të përshkruajë një ilaç të si minoxidil ,të cilin e vendosni  në kokën tuaj dhe në zona të tjera ku ka humbje të flokëve. Meshkujt gjithashtu mund të marrin një pilulë të quajtur finasteride për të rigjeneruar flokët. Finasteridi nuk është aprovuar për gratë që të përdoret. Nëse alopecia po shkakton humbjen e flokut, mjeku juaj mund të përshkruajë ilaçet steroide për të zvogëluar inflamacionin.

Biotin

Biotina është gjithashtu një vitaminë e gjetur natyrshëm në ushqime si kikirikë, bajame, patate të ëmbla, vezë, qepë. Njerëzit me diabet mund të kenë nivel më të ulët se normale të biotinës.

Ka disa dëshmi se marrja e shtojcave të biotinës nga goja mund të ngadalësojë humbjen e flokëve. Bisedoni me mjekun tuaj. Adjuvant i rekomanduar për të rriturit është 30 mikrogramë në ditë, por shtesat zakonisht përmbajnë sasi shumë më të larta. Pyetni mjekun tuaj se çfarë është një sasi e sigurt për ju.

Humbja e flokëve mund të jetë e frikshme. Për të menaxhuar më mirë sheqerin tuaj në gjak, merreni me sportivitet. Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për të ulur nivelin e sheqerit në gjak dhe për të inkurajuar shpërndarjen e oksigjenit në gjymtyrët e trupit tuaj dhe madje edhe në kokën tuaj! Bisedoni me mjekun tuaj për të mësuar më shumë për atë që mund të bëni për të menaxhuar humbjen e flokëve.

Print Friendly, PDF & Email