Çfarë është NovoRapid® dhe për çfarë përdoret

NovoRapid® është një insulinë moderne (analoge insuline) me efekt të shpejtë. Produktet moderne të insulinës janë versione të përmirësuara të insulinës njerëzore.

NovoRapid® përdoret për të ulur nivelin e lartë të sheqerit në gjak tek të rriturit, adoleshentët dhe fëmijët e moshës 1 vjeç e lart me diabet mellitus (diabet). Diabeti është një sëmundje ku trupi juaj nuk prodhon mjaftueshëm insulinë për të kontrolluar nivelin e sheqerit në gjak. Trajtimi me NovoRapid® ndihmon në parandalimin e komplikimeve nga diabeti juaj.

NovoRapid® do të fillojë të ulë sheqerin tuaj në gjak 10-20 minuta pasi ta keni injektuar atë, një efekt maksimal ndodh midis 1 dhe 3 orë pas injeksionit dhe efekti zgjat për 3-5 orë. Për shkak të këtij veprimi të shkurtër, NovoRapid® normalisht duhet të merret në kombinim me përgatitjet e insulinës me veprim të ndërmjetëm ose me veprim të gjatë.

2. Çfarë duhet të dini para se të përdorni NovoRapid®

Mos përdorni NovoRapid®

• Nëse jeni alergjik ndaj insulinës aspart, ose ndonjë prej përbërësve të tjerë në këtë ilaç (shih pjesën 6, Përmbajtja e paketimit dhe informacione të tjera).

• Nëse dyshoni se po fillon hipoglikemia (sheqer i ulët në gjak) (shih a) Përmbledhje e efekteve anësore serioze dhe shumë të zakonshme në seksionin 4).

• Nëse FlexPen® bie, dëmtohet ose shtypet.

• Nëse nuk është ruajtur si duhet ose është ngrirë (shih pjesën 5, Si të ruhet NovoRapid®).

• Nëse insulina nuk duket e pastër dhe pa ngjyrë.

Nëse ndonjë nga këto vlen, mos përdorni NovoRapid®. Flisni me mjekun, infermierin ose farmacistin tuaj për këshilla.

Para se të përdorni NovoRapid®

• Kontrolloni etiketën për t’u siguruar që është lloji i duhur i insulinës.

Përdorni gjithmonë një gjilpërë të re për çdo injeksion për të parandaluar ndotjen.

• Gjilpërat dhe NovoRapid® FlexPen® nuk duhet të ndahen.

• NovoRapid® FlexPen® është i përshtatshëm vetëm për injeksion nën lëkurë. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni nevojë për të injektuar insulinën tuaj me një metodë tjetër.

Paralajmërime dhe masa paraprake

Disa kushte dhe aktivitete mund të ndikojnë në nevojën tuaj për insulinë. Konsultohuni me mjekun tuaj:

• Nëse keni probleme me veshkat ose mëlçinë, ose me gjëndrat mbiveshkore, hipofizë ose tiroide.

• Nëse ushtroni më shumë se zakonisht ose nëse doni të ndryshoni dietën tuaj të zakonshme, pasi kjo mund të ndikojë në nivelin e sheqerit në gjak.

• Nëse jeni i sëmurë, vazhdoni të merrni insulinën tuaj dhe konsultohuni me mjekun tuaj.

• Nëse po shkoni jashtë vendit, udhëtimi në zona kohore mund të ndikojë në nevojat tuaja për insulinë dhe kohën e injeksioneve tuaja.

Ndryshimet e lëkurës në vendin e injeksionit

Vendi i injektimit duhet të rrotullohet për të ndihmuar në parandalimin e ndryshimeve në indet yndyrore nën lëkurë, të tilla si trashja e lëkurës, tkurrja e lëkurës ose gunga nën lëkurë. Insulina mund të mos funksionojë shumë mirë nëse injektoni në një zonë me gunga, të tkurrura ose të trashura (shih pjesën 3, Si të përdorni NovoRapid®). Tregoni mjekut tuaj nëse vëreni ndonjë ndryshim të lëkurës në vendin e injektimit. Tregoni mjekut tuaj nëse jeni duke bërë injeksion në këto zona të prekura para se të filloni injeksionin në një zonë tjetër. Mjeku juaj mund t’ju ​​thotë të kontrolloni më shumë sheqerin në gjak dhe të rregulloni dozën e insulinës ose ilaçeve të tjera antidiabetike.

Fëmijët dhe adoleshentët

Mos ua jepni këtë ilaç fëmijëve nën moshën 1 vjeç, pasi nuk janë kryer studime klinike tek fëmijët nën moshën 1 vjeç.

Ilaçe të tjera dhe NovoRapid®

Tregoni mjekut, infermierit ose farmacistit tuaj nëse jeni duke marrë, keni marrë kohët e fundit ose mund të merrni ndonjë ilaç tjetër.

Disa ilaçe ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak dhe kjo mund të nënkuptojë që doza e insulinës duhet të ndryshojë. Të listuara më poshtë janë ilaçet më të zakonshëm që mund të ndikojnë në trajtimin tuaj të insulinës.

Niveli i sheqerit në gjak mund të bjerë (hipoglikemia) nëse merrni:

• Ilaçe të tjera për trajtimin e diabetit

• Frenuesit e monoamine oksidazës (MAOI) (përdoret për të trajtuar depresionin)

• Beta-bllokues (përdoret për të trajtuar presionin e lartë të gjakut)

• Frenues të enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE) (përdoret për të trajtuar gjendje të caktuara të zemrës ose presion të lartë të gjakut)

• Salicilate (përdoren për lehtësimin e dhimbjeve dhe uljen e etheve)

• Steroid anabolik (të tilla si testosteroni)

• Sulfonamide (përdoret për të trajtuar infeksionet).

Niveli i sheqerit në gjak mund të rritet (hiperglicemia) nëse merrni:

• Kontraceptivë oralë (pilula kontraceptive)

• Tiazidet (përdoret për të trajtuar presionin e lartë të gjakut ose mbajtjen e tepërt të lëngjeve)

• Glukokortikoide (të tilla si ‘kortizoni’ që përdoret për të trajtuar inflamacionin)

• Hormonet e tiroides (përdoren për të trajtuar çrregullimet e gjëndrës tiroide)

• Simpatomimetika (të tilla si epinefrina [adrenalina], ose salbutamoli, terbutalina që përdoret për trajtimin e astmës)

• Hormoni i rritjes (ilaç për stimulimin e rritjes skeletore dhe somatike dhe ndikimi i theksuar në proceset metabolike të trupit)

• Danazol (ilaç që vepron në ovulim).

Octreotide dhe lanreotide (përdoret për trajtimin e akromegalisë, një çrregullim i rrallë hormonal që ndodh zakonisht tek të rriturit e moshës mesatare, i shkaktuar nga gjëndrra e hipofizës që prodhon hormon të tepërt të rritjes) mund ose të rrisë ose ulë nivelin e sheqerit në gjak.

Beta-bllokuesit (që përdoren për të trajtuar presionin e lartë të gjakut) mund të dobësojnë ose shtypin plotësisht simptomat e para paralajmëruese të cilat ju ndihmojnë të njihni nivelin e ulët të gjakutgar

Pioglitazone (tableta të përdorura për trajtimin e diabetit të tipit 2)

Disa pacientë me diabet të zgjatur të tipit 2 dhe sëmundje të zemrës ose goditje të mëparshme që ishin trajtuar me pioglitazon dhe insulinë përjetuan zhvillimin e dështimit të zemrës. Informoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur nëse përjetoni shenja të dështimit të zemrës si gulçim i pazakontë ose rritje e shpejtë e peshës ose ënjtje e lokalizuar (edemë).

Nëse keni marrë ndonjë nga ilaçet e listuara këtu, informoni mjekun, infermierin ose farmacistin tuaj.

Pirja e alkoolit dhe marrja e NovoRapid®

• Nëse pini alkool, nevoja juaj për insulinë mund të ndryshojë pasi niveli i sheqerit në gjak mund të rritet ose të ulet. Rekomandohet monitorim i kujdesshëm.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

• Nëse jeni shtatzënë, mendoni se mund të jeni shtatzënë ose po planifikoni të keni një fëmijë, kërkoni këshillë nga mjeku para se të merrni këtë ilaç. NovoRapid® mund të përdoret gjatë shtatëzënësisë. Doza juaj e insulinës mund të ketë nevojë të ndryshohet gjatë shtatëzënësisë dhe pas lindjes. Kontrolli i kujdesshëm i diabetit tuaj, veçanërisht parandalimi i hipoglikemisë, është i rëndësishëm për shëndetin e foshnjës tuaj.

• Nuk ka kufizime në trajtimin me NovoRapid® gjatë ushqyerjes me gji.

Pyesni mjekun, infermierin ose farmacistin tuaj për këshillë përpara se të merrni këtë ilaç gjatë shtatëzënisë ose gjatë gjidhënies.

Ngasja dhe përdorimi i makinerive

• Ju lutemi pyesni mjekun tuaj nëse mund të drejtoni një makinë ose të përdorni një makinë:

o Nëse keni hipoglikemi të shpeshtë.

o Nëse e keni të vështirë të njihni hipoglikeminë.

Nëse sheqeri juaj në gjak është i ulët ose i lartë, përqendrimi dhe aftësia juaj për të reaguar mund të ndikohen dhe për këtë arsye edhe aftësia juaj për të drejtuar ose drejtuar një makinë. Ki parasysh se mund të rrezikosh veten ose të tjerët.

NovoRapid® ka një fillim të shpejtë të efektit, prandaj nëse ndodh hipoglikemia, mund ta përjetoni më herët pas një injeksioni kur krahasohet me insulinën e tretshme njerëzore.

Informacion i rëndësishëm për disa nga përbërësit e NovoRapid®

NovoRapid® përmban më pak se 1 mmol natrium (23 mg) për dozë, d.m.th. NovoRapid® është në thelb ‘pa natrium’.

3. Si ta përdorni NovoRapid®

Doza dhe kur duhet të merrni insulinën tuaj

Gjithmonë përdorni insulinën tuaj dhe rregulloni dozën tuaj saktësisht siç ju ka thënë mjeku. Kontrolloni me mjekun, infermierin ose farmacistin tuaj nëse nuk jeni i sigurt.

NovoRapid® zakonisht merret menjëherë para vaktit. Hani një vakt ose meze të lehtë brenda 10 minutash nga injeksioni për të shmangur sheqerin në gjak të ulët. Kur është e nevojshme, NovoRapid® mund të jepet menjëherë pas vaktit. Shihni Si dhe ku të injektohet më poshtë për informacion.

Mos e ndryshoni insulinën nëse nuk jua thotë mjeku. Nëse mjeku juaj ju ka kaluar nga një lloj ose markë e insulinës në një tjetër, doza juaj mund të duhet të rregullohet nga mjeku juaj.

Përdoret te fëmijët dhe adoleshentët

NovoRapid® mund të përdoret në adoleshentë dhe fëmijë të moshës 1 vjeç e lart në vend të insulinës njerëzore të tretshme kur preferohet fillimi i shpejtë i efektit. Për shembull, kur është e vështirë të dozosh fëmijën në lidhje me vaktet.

Përdorni në grupe të veçanta të pacientëve

Nëse keni zvogëluar funksionin e veshkave ose të mëlçisë, ose nëse jeni mbi 65 vjeç, duhet të kontrolloni më rregullisht sheqerin në gjak dhe të diskutoni me mjekun tuaj ndryshimet në dozën e insulinës.

Si dhe ku të injektohet

NovoRapid® është për injeksion nën lëkurë (nën lëkurë). Asnjëherë nuk duhet të injektoheni direkt në venë (në venë) ose muskul (në mënyrë muskulore). NovoRapid® FlexPen® është i përshtatshëm vetëm për injeksion nën lëkurë. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni nevojë për të injektuar insulinën tuaj me një metodë tjetër.

Me çdo injeksion, ndërroni vendin e injektimit brenda zonës së veçantë të lëkurës që përdorni. Kjo mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të gungave ose gropëzave të lëkurës (shih pjesën 4, Efektet anësore të mundshme). Vendet më të mira për t’i bërë vetes një injeksion janë: pjesa e përparme e belit (barkut), krahu i sipërm ose pjesa e përparme e kofshëve. Insulina do të funksionojë më shpejt nëse injektohet në pjesën e përparme të belit tuaj. Gjithmonë duhet të matni sheqerin në gjak rregullisht.

Si të merreni me NovoRapid® FlexPen®

NovoRapid® FlexPen® është një stilolaps i parapërgatitur, i koduar me ngjyra, i disponueshëm që përmban insulinë aspart.

Lexoni me kujdes udhëzimet se si të përdorni NovoRapid® FlexPen® të përfshira në këtë fletëudhëzues. Ju duhet të përdorni stilolapsin siç përshkruhet në udhëzimet se si të përdorni NovoRapid® FlexPen®.

Gjithmonë sigurohuni që të përdorni stilolapsin e duhur para se të injektoni insulinën tuaj.

Nëse merrni më shumë insulinë sesa duhet

Nëse merrni shumë insulinë sheqeri juaj në gjak ulet shumë (hipoglikemia). Shikoni a) Përmbledhjen e efekteve anësore serioze dhe shumë të zakonshme në seksionin 4.

Nëse harroni të merrni insulinën tuaj

Nëse harroni të merrni insulinë, sheqeri juaj në gjak mund të rritet shumë (hiperglicemia). Shikoni c) Efektet nga diabeti në seksionin 4.

Nëse ndërpritni marrjen e insulinës

Mos e ndërprisni marrjen e insulinës pa folur me një mjek, i cili do t’ju tregojë se çfarë duhet bërë. Kjo mund të çojë në sheqer shumë të lartë të gjakut (hiperglicemi të rëndë) dhe ketoacidozë. Shikoni c) Efektet nga diabeti në seksionin 4.

Nëse keni ndonjë pyetje të mëtejshme në lidhje me përdorimin e këtij ilaçi, pyesni mjekun, infermierja apo farmacisti juaj.

4. Efektet anësore të mundshme

Si të gjitha ilaçet, edhe ky ilaç mund të shkaktojë efekte anësore, megjithëse jo të gjithë i shfaqin ato.

a) Përmbledhje e efekteve anësore serioze dhe shumë të zakonshme

Sheqeri i ulët në gjak (hipoglikemia) është një efekt anësor shumë i zakonshëm. Mund të prekë më shumë se 1 në 10 persona.

Sheqeri i ulët në gjak mund të ndodhë nëse:

• Injektoni shumë insulinë.

• Hani shumë pak ose humbni një vakt.

• Ushtroni më shumë se zakonisht.

• Pini alkool (shih Pirja e alkoolit dhe marrja e NovoRapid® në seksionin 2).

Shenjat e sheqerit në gjak të ulët: Djersa e ftohtë; lëkurë e zbehtë e ftohtë; dhimbje koke; rrahje të shpejta të zemrës; ndjehem i semure; ndjeheni shumë të uritur; ndryshime të përkohshme në shikim; përgjumje; lodhje dhe dobësi e pazakontë; nervozizëm ose dridhje; ndjenjë ankthi; ndjenja e hutuar; vështirësi në përqendrim.

Sheqeri i ulët i ulët në gjak mund të çojë në pa ndjenja. Nëse sheqeri i zgjatur i ulët në gjak nuk trajtohet, ai mund të shkaktojë dëmtime të trurit (të përkohshëm ose të përhershëm) dhe madje edhe vdekje. Ju mund të shëroheni më shpejt nga pa ndjenja me një injeksion të hormonit glukagon nga dikush që di ta përdorë atë. Nëse ju jepet glukagon, do t’ju duhet glukozë ose një meze të lehtë sheqeri sapo të jeni në gjendje të vetëdijshme. Nëse nuk i përgjigjeni trajtimit të glukagonit, do të duhet të mjekoheni në një spital.

Çfarë të bëni nëse përjetoni sheqer të ulët në gjak:

• Nëse përjetoni sheqer të ulët në gjak, hani tableta glukoze ose ndonjë rostiçeri tjetër me sheqer të lartë (p.sh. ëmbëlsira, biskota, lëng frutash). Matni sheqerin në gjak nëse është e mundur dhe pushoni. Gjithmonë mbani me vete tableta glukoze ose ushqime të larta me sheqer, për çdo rast.

• Kur simptomat e sheqerit në gjak janë zhdukur ose kur niveli i sheqerit në gjak është stabilizuar, vazhdoni trajtimin me insulinë si zakonisht.

• Nëse keni një sheqer kaq të ulët në gjak, saqë ju bën të humbni, nëse keni pasur nevojë për injeksion të glukagonit, ose nëse keni përjetuar shumë incidente me sheqer të ulët në gjak, bisedoni me një mjek. Sasia ose koha e insulinës, ushqimit ose stërvitjes mund të duhet të rregullohet.

Tregojuni njerëzve përkatës që keni diabet dhe cilat mund të jenë pasojat, duke përfshirë rrezikun e humbjes (pa ndjenja) për shkak të sheqerit në gjak të ulët. Bëni të ditur se nëse keni humbur jetën, ata duhet t’ju kthejnë në krah dhe të marrin ndihmë mjekësore menjëherë. Ata nuk duhet t’ju japin ndonjë ushqim ose pije për shkak të rrezikut të mbytjes.

Reaksione serioze alergjike ndaj NovoRapid® ose njërit prej përbërësve të tij (i quajtur reaksion sistemik alergjik) është një efekt anësor shumë i rrallë por mund të jetë kërcënues për jetën. Mund të prekë më pak se 1 në 10,000 njerëz.

Kërkoni menjëherë këshillë mjekësore:

• Nëse shenjat e alergjisë përhapen në pjesë të tjera të trupit tuaj.

• Nëse papritmas ndiheni keq, dhe ju: filloni të djersitni; filloni të jeni të sëmurë (të vjella); kanë vështirësi në frymëmarrje; kanë një rrahje të shpejtë të zemrës; merren mendtë

• Nëse vëreni ndonjë nga këto shenja, menjëherë kërkoni këshilla mjekësore.

Ndryshimet e lëkurës në vendin e injeksionit: Nëse injekton insulinë në të njëjtin vend, indi yndyror mund të tkurret (lipoatrofi) ose të trashet (lipohipertrofi) (mund të prekë më pak se 1 në 100 persona). Gungat nën lëkurë mund të shkaktohen gjithashtu nga grumbullimi i një proteine ​​të quajtur amiloid (amiloidoza kutane; sa shpesh ndodh kjo nuk dihet). Insulina mund të mos funksionojë shumë mirë nëse injektoni në një zonë me gunga, të tkurrura ose të trashura. Ndryshoni vendin e injektimit me çdo injeksion për të ndihmuar në parandalimin e këtyre ndryshimeve të lëkurës.

b) Lista e efekteve të tjera anësore

Efektet anësore të pazakonta

Mund të prekë më pak se 1 në 100 persona.

Shenjat e alergjisë: Mund të ndodhin reaksione alergjike lokale (dhimbje, skuqje, urtikari, inflamacion, mavijosje, ënjtje dhe kruajtje) në vendin e injektimit. Këto zakonisht zhduken pas disa javësh nga marrja e insulinës tuaj. Nëse ato nuk zhduken, ose nëse përhapen në të gjithë trupin tuaj, flisni menjëherë me mjekun tuaj. Shikoni gjithashtu reaksione serioze alergjike më lart.

Problemet e shikimit: Kur filloni për herë të parë trajtimin tuaj me insulinë, mund të shqetësojë shikimin tuaj, por shqetësimi është zakonisht i përkohshëm.

Nyjet e fryrë: Kur filloni të merrni insulinë, mbajtja e ujit mund të shkaktojë ënjtje rreth kyçeve të këmbëve dhe nyjeve të tjera. Normalisht kjo shpejt zhduket. Nëse jo, flisni me mjekun tuaj.

Retinopatia diabetike (një sëmundje e syrit në lidhje me diabetin që mund të çojë në humbjen e shikimit): Nëse keni retinopati diabetike dhe niveli i sheqerit në gjak përmirësohet shumë shpejt, retinopatia mund të përkeqësohet. Pyete mjekun për këtë.

Efektet anësore të rralla

Mund të prekë më pak se 1 në 1.000 njerëz.

Neuropati e dhimbshme (dhimbje për shkak të dëmtimit të nervit): Nëse niveli i sheqerit në gjak përmirësohet shumë shpejt, mund të merrni dhimbje të lidhura me nervin. Kjo quhet neuropati akute e dhimbshme dhe zakonisht është kalimtare.

Raportimi i efekteve anësore

Nëse keni ndonjë efekt anësor, bisedoni me mjekun, infermierin ose farmacistin tuaj.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email