Cfare e shkakton hiperglicemin?

Nëse keni diabet të tipit 1, është pothuajse e pashmangshme që të mos  keni hiperglicemi në një moment. Natyrisht, qëllimi është të minimizoni episodet e hiper- dhe hipoglikemisë sa më shumë që të jetë e mundur, duke mbajtur nivelin e glukozës në një interval të sigurt për sa më gjatë. Por bërja e tillë kërkon arsim, mbështetje – dhe shumë punë detektive nga ana juaj.

Disa faktorë të zakonshëm që shkaktojnë hiperglicemi përfshijnë:

· Nuk ka insulinë të mjaftueshme

· Mos injektimi i duhur i insulinës

· Përdorimi i insulinës së skaduar

· Në përdoruesit e pompës, një grup infuzion i zhvendosur ose një kink në grupin e infuzionit ose tubin

· Ndryshimet në marrjen e ushqimit; për shembull, të hani shumë karbohidrate, të hani ushqime me yndyrë më të lartë, të hani më shpesh ose të hani sasi më të mëdha të ushqimit

· Një ulje në nivelin tuaj të zakonshëm të aktivitetit fizik

Por gjëra të tjera mund të çojnë në nivele të larta të glukozës në gjak, gjithashtu, dhe këto mund të mos jenë ato që fillimisht i vijnë në mendje. Shembuj përfshijnë:

· Të qenit nën stres për shkak të, të themi, çështje në punë, shkollë apo shtëpi; humbja e një pune; ose duke u divorcuar

· Sëmundje, të tilla si një infeksion i ftohtë ose sinus, ose diçka më serioze, si p.sh. gripi ose apendiksiti, për shembull

· Lëndim, siç është kyçin e këmbës

· Ndryshimet në gjumin tuaj. Pagjumësia ose një partner i zhurmshëm i gjumit mund të prishin gjumin tuaj, i cili, nga ana tjetër, mund të shkaktojë ndryshime hormonale që nxisin nivelin e glukozës.

· Cikli menstrual. Disa gra zbulojnë se hiperglicemia ndodh disa ditë para periudhës së tyre.

· Ilaçet. Disa ilaçe jo-diabetIke mund të rritin sheqerin në gjak, veçanërisht steroide (p.sh., prednizon), diuretikë tiazidë, disa ilaçe antipsikotike, disa antibiotikë dhe dekongestantë.

Hiperglicemia gjithashtu mund të ndodhë si një rikthim nga një sheqer i ulët në gjak. Nëse sheqeri juaj bie në gjak, hormonet kundër-rregulluese mund të fillojnë, duke sinjalizuar mëlçinë të lëshojë glukozën. Ju gjithashtu mund të keni hiperglicemi nëse e teproni me shumë pak trajtim.

Cështjet psikosociale gjithashtu mund të çojnë në hiperglicemi. Diabulimia, një çrregullim i të ngrënit në një person me diabet (tipike diabeti tip 1) është një formë e bulimisë ku personi me qëllim kufizon ose heq insulinën në mënyrë që të humbasë peshë. Disa njerëz mund të lënë injeksione insulinë në situata publike, të tilla si në një restorant ose në punë për shkak të bezdi, siklet ose dëshirë për të mos i lënë të tjerët të dinë për diabetin e tyre. Abuzimi me alkoolin është një tjetër rast që mund të çojë në hiperglicemi.

Më në fund, sfidat ekonomike janë një faktor që mund të çojë në hiperglicemi. Pamundësia për të përballuar insulinën mund të ndikojë në marrjen e sasisë së përcaktuar të insulinës.

Sa lartë është “i lartë”?

Shpresojmë se ekipi juaj i kujdesit për diabetin ka diskutuar qëllimet tuaja të sheqerit në gjak me ju (dhe nëse jo, bëni një pikë për të pyetur në takimin tuaj të ardhshëm). Synimet tuaja të sheqerit në gjak mund të jenë të ndryshme bazuar në moshën tuaj dhe kushtet e tjera shëndetësore. Sidoqoftë, këtu janë përkufizimet e përgjithshme të hiperglicemisë:

Hiperglicemia e agjërimit.

Shoqata Amerikane e Diabeteve përcakton një shënim të glukozës së agjërimit si 80 deri 130 mg / dl. Një nivel i agjërimit të glukozës mbi 130 mg / dl konsiderohet të jetë hiperglicemia.

Hiperglicemia postprandiale

Një nivel i glukozës në gjak që është mbi 180 mg / dl një deri në dy orë pas ngrënies së një vakt (postprandial) konsiderohet të jetë hiperglicemia.

Simptomat e hiperglicemisë zakonisht shfaqen kur nivelet e glukozës janë të paktën 180 deri në 200. Mbani në mend se mund të mos keni të gjitha simptomat e hiperglicemisë. Kontrollimi i glukozës në gjak me një metër është thelbësor që ju të kuptoni se sa mirë menaxhohet diabeti juaj dhe nëse glukoza juaj në gjak është brenda intervalit tuaj të synuar. Po kështu, shumë njerëz me diabet tip 1 tani përdorin CGM (monitorim i vazhdueshëm i glukozës), i cili, në varësi të llojit të CGM të përdorur, mund të zvogëlojë ose eliminojë praktikisht nevojënper te cpuar gishterinjte.,.

Ketonet

Kur niveli i glukozës në gjak shkon mbi 250 mg / dl, ekipi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju këshillojë të kontrolloni urinën tuaj për ketone. Ketonet formohen kur yndyra, sesa glukoza, përdoret për energji. Kjo mund të ndodhë kur nuk ka insulinë të mjaftueshme në dispozicion. Nivelet e ketonit mund të ndërtohen në gjak, duke e bërë atë më acid; nëse nivelet bëhen shumë të larta, ju jeni në rrezik për zhvillimin e DKA (ketoacidoza diabetike). DKA është një gjendje shumë e rëndë që zakonisht duhet të trajtohet në spital. Pyesni mjekun tuaj ose edukatorin e diabetit kur dhe si të kontrolloni ketonet dhe çfarë të bëni nëse keni nivele të moderuara deri të larta të ketoneve në urinën tuaj.

Trajtimi i hiperglicemisë

Hiperglicemia e patrajtuar ka edhe pasoja afatshkurtra dhe afatgjata. Pasojat afatshkurtra ose “akute” të hiperglicemisë janë shenjat dhe simptomat tipike, të tilla si etja, urinimi dhe dhimbja e kokës që kanë tendencë të ju bëjnë të mos ndjeheni mirë. Sidoqoftë, një tjetër pasojë akute që është shumë më e rrezikshme është DKA.

Hiperglicemia kronike mund të çojë në një seri komplikimesh të diabetit, duke përfshirë:

· Sëmundje e zemrës

· Demtimet nervore (neuropatia)

· Sëmundja e veshkave dhe dështimi (nefropatia)

· Sëmundja e syve dhe verbëria e mundshme (retinopatia diabetike)

· Probleme të këmbëve, përfshirë një rrezik më të lartë të amputimit

· Problemet me dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve

Trajtimi i hiperglicemisë varet vërtet nga situata. Disa nivele të larta të sheqerit në gjak këtu dhe mund të jenë të lidhura me zgjedhjen e ushqimit, duke mos bërë nivelin tuaj të zakonshëm të aktivitetit fizik, ose duke harruar një injeksion të insulinës, për shembull. Trajtim? Të riktheheni në rrugën e duhur me planin tuaj të ngrënies dhe / ose rutinën tuaj të zakonshme të stërvitjes, si dhe të merrni insulinë tuaj siç përshkruhet.

Udhëzime më specifike të trajtimit janë të nevojshme nëse jeni i sëmurë ose jeni rikuperuar nga një procedurë mjekësore. Në këtë rast, është e rëndësishme të keni një “plan të sëmurë” në vend. Një plan i ditës së sëmurë është zhvilluar në bashkëpunim me mjekun tuaj ose edukatorin e diabetit, dhe përfshin sa shpesh të kontrolloni sheqerin në gjak, ushqimet për të ngrënë, si të rregulloni insulinën tuaj, dhe kur të telefononi mjekun ose madje të shkoni në spital bazuar në lexime të sheqerit në gjak dhe simptoma specifike.

Hapat e tjerë që mund të ndërmerrni përfshijnë:

· Kontrolloni dyfishin e insulinës tuaj për t’u siguruar që nuk ka skaduar ose “prishur” nga mbetja në një makinë të nxehtë, për shembull. Ju mund të keni nevojë të përdorni një shishkë të re të insulinës ose stilolapsin për insulinë; nëse përdorni një pompë, është mirë të përdorni një grup të ri infuzion gjithashtu.

Pirja e shumë lëngjeve jo kalorike, pasi mund të jeni të dehidratuar disi.

· Prerë pak në marrjen tuaj të karburantit (por mos i shkurtoni plotësisht karburantet).

· Të shkoni në shëtitje ose të bëni ndonjë aktivitet për të ndihmuar në uljen e niveleve të sheqerit në gjak. Sidoqoftë, është më mirë të mos ushtroheni nëse keni ketone në urinën tuaj; nëse e bëni këtë, ushtrimi mund të bëjë që niveli juaj i glukozës të shkojë edhe më lart.

Ju gjithashtu mund të duhet të adresoni çdo faktor tjetër për të cilin dyshoni se mund të shkaktojnë nivelin tuaj të lartë të glukozës, siç janë ilaçet e tjera, niveli i stresit, gjumi i dobët dhe sfidat që ndikojnë në insulinën tuaj. Biseda me mjekun dhe anëtarët e tjerë të ekipit tuaj të kujdesit për diabetin mund të jetë e dobishme në trajtimin e këtyre çështjeve.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email