Brezi i vjetër po e perballon më mirë pandeminë sesa të rinjtë

Brezi i vjetër po përballet shumë më mirë me pandeminë COVID-19 sesa të rriturit e rinj, kanë treguar hulumtimet.

Sipas një studimi, të kryer nga një ekip nga Shkolla e Infermierisë UConn, ka më pak raporte të depresionit dhe ankthit tek njerëzit e moshuar.

• Udhëheqësi i OBSH-së bën thirrje për solid solidaritet global ’për t’i dhënë fund pandemisë COVID-19

• Rritja e diabetit të tipit 1 gjatë pandemisë globale thotë studimi

Studiuesi kryesor, Profesor Natalie J. Shook, një psikolog social, tha: “Kur mendoni për moshën e rritur më të madhe, shpesh, ka dobësi. Për shembull, në lidhje me mirëqenien fizike, ne nuk shërohemi aq mirë nga dëmtimet ose sëmundjet sa plakemi.

“Por, mesatarisht, të rriturit e moshuar kanë tendencë të kenë mirëqenie më të mirë emocionale sesa të rriturit e rinj. Ata priren të raportojnë për një gjendje shpirtërore më pozitive, janë më të lumtur dhe më të kënaqur me jetën.

“Dhe kështu ne donim ta shikonim këtë pyetje, në lidhje me COVID, sepse ne e dimë se të rriturit e moshuar kanë shumë më tepër gjasa të kenë komplikime serioze”.

• Bruce Woolfit: Punëtor i NHS me diabet tip 2 që punon gjatë pandemisë COVID-19

• Studimi i fëmijëve me diabet të tipit 1 ndërpritet mes pandemisë COVID-19

Gjykimi gjeti një lidhje midis ndjenjave të ankthit për t’u infektuar me COVID-19 midis grupmoshës 18 dhe 49 vjeç, por kjo marrëdhënie nuk ekzistonte midis pjesëmarrësve më të vjetër.

Profesori Shook tha: “Ajo që ne shohim në të dhënat tona është se duket se ekziston një lloj i kësaj moshe ku, pavarësisht shqetësimeve më të mëdha për COVID dhe me të drejtë, të rriturit tanë të moshuar nuk po raportojnë nivele më të larta ankthi ose depresioni sesa të rriturit e rinj.

“Të dhënat sugjerojnë se të rriturit e moshuar janë më të aftë për të rregulluar emocionet e tyre dhe më mirë në gjendje të përballen me të gjithë stresin dhe pasigurinë tani.”

• Studiuesit thonë se COVID-19 mund të ndikojë në tru afatgjatë

• Kina prezanton shtupat e provave anale për të zbuluar COVID-19

Pavarësisht nga të moshuarit që janë në një rrezik më të lartë për t’u sëmurë rëndë nga virusi, studiuesit thanë se brezi i vjetër duket se po përqendrohet më shumë në pozitivet e momentit aktual.

Profesori Shook shtoi: “Të rriturit e moshuar ende përjetojnë depresion dhe ankth dhe nuk është se nuk po e shohim atë; thjesht po shohim më pak sesa tek të rriturit tanë më të rinj. “

Studimi është botuar në revistën Aging and Mental Health.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email