Barkodi, një numër si kartë identiteti për çdo produkti.

HISTORIA E BARKODEVE

Për më shumë se katër dekada, barkodet kanë ndihmuar kompanitë, të mëdha dhe të vogla, në mënyrë më efikase dhe me saktësi të identifikojnë, ndjekin dhe inventarojnë një sërë produktesh, asetesh, furnizimesh dhe të tjera.

Këtu është një paraqitje e shkurtër e historisë së barcode-ve që të gjithë ne e dimë sot.

1932: Me dyqanet ushqimore dhe supermarketet që kërkojnë një mënyrë më të lehtë për të gjetur produktet e shitura dhe për të pajtuar inventarët, Ëallace Flint, një student i biznesit në Harvard, propozon një sistem me kartonë, e ngjashme me atë të zhvilluar për regjistrimin e SHBA 1890. Kjo ide nuk erdhi kurrë në realizim, pasi sistemi ishte i shtrenjtë dhe i rëndë.

1948: Bernard Silver, një student i diplomuar në Institutin Drexel, dëgjon presidentin e një kompanie ushqimore të madhe dhe një dekan që diskuton kërkimet për mbledhjen automatike të informacionit të produktit në arka supermarketi. Argjendi relays atë që ai kishte dëgjuar për shokun e tij dhe shokun e klasës, Norman Joseph Ëoodland. I maskuar nga kjo ide, Ëoodland fillon të kryejë kërkime.

1949: Skedari i Ëoodland dhe Silver për një patentë që përshkruan si elementët linearë (elementët e huamarrjes nga kodet Morse dhe teknologjitë fonografike të filmit) dhe sistemet barkod të demit.

1952: Ëoodland dhe Silver ndërtojnë lexuesin e parë të barcode. Në të njëjtin vit, është dhënë patenta për sistemin barkod.

1962: Philco blen patentën, të cilën më vonë ia ka shitur RCA-së. 1967: Shoqata e hekurudhave amerikane fillon të përdorë barkoda për ID të makinave hekurudhore. Ky sistem përfshin vija reflektuese blu dhe të kuqe të bashkangjitura në anën e veturave, që kodojnë një identifikues gjashtë-shifror të kompanisë dhe një numër makinash me katër shifra.

1969: Computer Identics Corporation instalon sistemet e para të vërteta të barcode në General Motors dhe General Trading Company.

1970: Shoqata Kombëtare e Zinxhirëve të Ushqimit (NAFC) krijon Komitetin Ad-Hoc për Supermarketet e SHBA-ve për një Kod të Produkteve të Ushqimit Uniform për të vendosur udhëzimet e zhvillimit të barcode.

1972: RCA fillon një test 18-mujor të një sistemi barkodi të syrit në një dyqan Kroger në Cincinnati.

1973: U prezantua Kodi Universal i Produktit (UPC), duke vendosur fazën për të hequr barkodet.

1974: Në një supermarket Marsh në Troy, Ohajo, një paketë e çamçakëzit Ërigley është produkti i parë me pakicë i shitur duke përdorur një skaner të barcode.

1984: 33% e dyqaneve ushqimore janë të pajisura me skanera barcode.

1994: Kodet QR janë krijuar nga filiali Toyota, Denso Ëave, për të ndihmuar në gjetjen më të shpejtë të automjeteve dhe pjesëve.

2004: 80 deri në 90% e 500 kompanive më të mira në Shtetet e Bashkuara përdorin barkode, sipas revistës Fortune.

Një seri shiritash të zinj në hapësira të bardha të stampuara në etiketat e produkteve, për të identifikuar secilin prej tyre në një mënyrë unike. Edhe në Shqipëri, ai ka zëvendësuar madje edhe etiketat e zakonshme të çmimeve. Një kod, që gjithsecili do të donte ta deshifronte. 530 – Mbajeni mend këtë numër. Do të thotë Made in Albania. Pra nëse barkodi i një produkti fillon me këtë numër do të thotë ‘Prodhim Shqipërie’. Barkodi, një numër si kartë identiteti e çdo produkti. Shumica e produkteve që qarkullojnë në hapësirat shqiptare ashtu si në të gjithë botën janë të identifikuara me numra. Përmes numrave, barkodi jep shumë informacion se çfarë produkti është, cila fabrikë e ka prodhuar dhe shteti ku ai produkt është prodhuar. Barkodet mund të lexohen nga skanera optikë e së fundmi, edhe nga aplikacione telefonike. Barkodi funksion në bazë të një standardi që quhet GS1. Nuk ka rëndësi se në cilin vend të botës është i bazuar biznesi apo cilën gjuhë përdorni, partneret tregtarë mund ta kuptojnë gjithmonë njeri-tjetrin duke perdorur standartet GS1. Standartet GS1 perdoren nga të gjitha industritë, nga shërbimet ushqimore dhe shitja me pakicë tek industria farmaceutika dhe shëndetësia.

Çfarë mund të kuptojë konsumatori nga barkodi?
Nëse 530 do të thotë produkt shqiptar, çfarë do të thonë shifrat më pas? Barkodi linear GS1 është standardi i vetëm që përdoret në Pikat e Shitjes. Ai është i përbërë nga 13 shifra. 2-3 shifrat e para përcaktojnë organizatën GS1 që ka lëshuar këtë numër identifikimi (530 ne rastin e GS1 Albania). Shifrat në vazhdim përcaktojnë Prefiksin Unik të Kompanisë dhe produktin e identifikuar. Të gjitha së bashku kur lexohen nga një skaner bëjnë të mundur lidhjen midis produktit dhe informacionit mbi të.AgroWeb.org ju ofron një listë me prefikset e barkodeve të vendeve partnere nga të cilat Shqipëria importon më së shumti. Kështu nëse barkodi i produkteve të prodhuara në Shqipëri fillon me 530, ndërsa Kosova identifikohet me tri shifrat fillestare 390. Produktet që prodhohen në Itali kanë një barkod që fillon me 800 deri 839, Serbia identifikohet me 860, Kina me 690 – 699, Turqia me 868 – 869. Nëse dyshoni se medikamentet tuaja vijnë nga India, barkodi i këtij vendi është 890.
Më poshtë lista e prefikseve kryesore:
• 530 Shqipëri
• 390 Kosova
• 100 – 139 SHBA
• 300 – 379 Franca dhe Monako
• 800 – 839 Itali, San Marino, Vatikan
• 380 Bullgari
• 383 Slloveni
• 385 Kroaci
• 387 Bosnje dhe Hercegovina
• 389 Mali i Zi
• 400 – 440 Gjermani
• 520 – 521 Greqi
• 531 Maqedoni
• 860 Serbi
• 868 – 869 Turqi
• 690 – 699 Kina
• 594 Rumani


A kuptohet cilësia e një produkti nga barkodi?
Standartet GS1 janë përdorur për të krijuar një eksperiencë sa më të mirë për konsumatorin nëpër markete dhe dyqane në të gjithë botën. Së fundmi po lëshohen barkodet e reja, si për shembull GS1 DataBar, që mund të mbartin informacion më të detajuar mbi produktet si “data e skadencës”, “data e prodhimit”, që mund të zgjidhin për konsumatorët problematikat me ndryshimet e mundshme të datave të skadencës së produkteve.
/AgroWeb.org

Print Friendly, PDF & Email