Artriti Reumatoid dhe Diabeti

Artriti reumatoid (RA) është një sëmundje autoimune që rezulton në sistemin imunitar që shkatërron kërc, indin që siguron rreshtimin e eshtrave që lejon lidhjet të lëvizin lirshëm. Përderisa RA mund të ndodhë me këdo, njerëzit me sëmundje të tjera autoimune, përfshirë diabetin e tipit 1, në familje kanë një shans më të lartë për të zhvilluar gjendjen.

Artriti reumatoid dhe diabeti Hulumtimet kanë treguar se një numër i rajoneve të veçanta gjenetike janë të lidhura me ndjeshmërinë e rritur për diabetin e tipit 1 (i cili përfshin diabetin LADA) dhe artritin reumatoid. Këto rezultate kërkimore shpjegojnë se pse njerëzit me diabet të tipit 1 kanë statistikisht më shumë gjasa të zhvillojnë artrit reumatoid. Variantet e gjeneve të mëposhtëm kanë qenë të lidhura me ndjeshmëri më të lartë si për diabetin e tipit 1 ashtu edhe për artritin reumatoid: PTPN22 TNFAIP3 CTLA4 Njerëzit me forma të tjera të diabetit mund të zhvillojnë gjithashtu artrit reumatoid, megjithëse nuk ka rrezik të shtuar.

Simptomat e artritit reumatoid Ashtu si me forma të tjera të artritit, gjendja shkakton nyje të përflakur, e cila mund të jetë e ngurtë dhe e dhimbshme. Ngurtësi në mëngjes që zgjat më shumë se 30 minuta mund të tregojë se artriti reumatoid është i pranishëm. Nyjet e gishtërinjve dhe këmbëve janë shpesh pjesët e para të trupit që preken. Është e zakonshme që artriti reumatoid të ndikojë në nyje të trupit në mënyrë simetrike. Kjo është, në qoftë se një dore është prekur, është e zakonshme që dora tjetër të ndikohet gjithashtu. Përveç ndikimit direkt të nyjeve, artriti reumatoid mund të shkaktojë edhe simptoma të tjera duke përfshirë: Anemi Lodhje Ethe (temperatura mbi 37.5C) Ulja e oreksit Humbje peshe

Diagnoza Nëse keni simptomat e artritit reumatoid, takoni mjekun tuaj për të marrë një diagnozë. Ka shumë forma të ndryshme të artritit dhe kjo ndonjëherë mund të komplikojë procesin e diagnostikimit të formës së saktë të artritit. Sëmundjet autoimune shpesh ndodhin në familje, kështu që le ta dijë doktori nëse ju ose të tjerët në familjen tuaj të ngushtë, si vëllezërit e motrat, prindërit apo gjyshërit, kanë apo kanë pasur artrit reumatoid ose sëmundje të tjera autoimune siç janë diabeti i tipit 1 dhe sëmundja celiac. Testet e mëposhtme të gjakut mund të merren për të ndihmuar në diagnostikimin e artritit reumatoid: Shkalla e sedimentimit të eritrociteve (ESR) Faktor reumatoid Peptid anti-ciklike citrullinuar (anti-CPP) Proteina C-reaktive (CRP) Numërim i plotë i gjakut X-rrezet, skanimet me ultratinguj dhe skanimet rezonancë magnetike (MRI) mund të përdoren për të parë nyjet për shenjat specifike të inflamacionit dhe dëmtimin e kërcit.

Shkaqet e artritit reumatoid Nuk dihet se cili është shkaku themelor që çon sistemin imunitar të trupit për të sulmuar dhe për të prishur kërc, por një numër i faktorëve të rrezikut janë shoqëruar me një rrezik më të madh të zhvillimit të artritit reumatoid, të cilat përfshijnë: Variantet gjenetike – duke shkaktuar artrit reumatoid nganjëherë të drejtuar në familje Gratë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë RA Duhanpirësit gjithashtu kanë një rrezik në rritje

Trajtimi Ka një numër trajtimesh të ndryshme për artritin reumatoid dhe është e zakonshme për njerëzit me RA që të marrin një kombinim trajtimesh. Medikamentet që merren zakonisht për artritin reumatoid përfshijnë: Droga anti-reumatike që modifikojnë sëmundjet (DMARDs) Terapi biologjike Droga anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs) – të tilla si ibuprofen, aspirina, diclofenac, naproxen Paracetamoli, kodeina, tramadoli Kortikosteroidet Llojet e ndryshme të ilaçeve e trajtojnë gjendjen në mënyra të ndryshme, me DMARD dhe terapitë biologjike të marra për të kufizuar zhvillimin e gjendjes, për të zvogëluar dhimbjen e zjarreve dhe NSAID dhe steroid për të trajtuar inflamacionin. Nëse keni diabet, alternativat e NSAID duhet të përdoren aty ku është e mundur pasi këto ilaçe mund të shkaktojnë një rritje të vogël në rrezikun e problemeve të zemrës, pllakëzimit dhe funksionit të veshkave. Vini re gjithashtu se kortikosteroidët mund të çojnë në rritjen e nivelit të glukozës në gjak dhe të paraqesin sfida shtesë në kontrollin e diabetit.

Komplikimet e artritit reumatoid Artriti reumatoid i patrajtuar mund të çojë në erozion të përbashkët duke shkaktuar deformime të përbashkëta. Artriti reumatoid i kontrolluar mirë gjithashtu mund të rrisë rrezikun e një sërë kushtesh të tjera, duke përfshirë: Sindromi i tunelit të kyçit të dorës Inflamacioni i zemrës, mushkërive, syve dhe enëve të gjakut (vaskuliti) Myelopati i qafës Miratimi i një mënyre jetese të shëndetshme për të ngrënë një dietë të ekuilibruar, duke ushtruar rregullisht, duke ulur alkoolin dhe duke hequr pirjen e duhanit do të ndihmojë për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve të caktuara.

Print Friendly, PDF & Email