Aplikacioni i parë i pankreasit artificial në botë i licencuar për njerëzit me diabet tip 1 në Mbretërinë e Bashkuar

Studiuesi pionier i JDRF, Profesor Roman Hovorka sot lëshon aplikacionin e parë të licencuar, të shkarkueshëm të pankreasit artificial në botë për njerëzit me diabet tip 1. Nisja tregtare është një moment historik në udhëtimin drejt teknologjisë së plotë të pankreasit artificial për të gjithë me diabet tip 1.                                                      Aplikacioni CamAPS FX funksionon me një pompë insuline dhe një monitor të glukozës për të shpërndarë automatikisht insulinë tek njerëzit me gjendje përmes një algoritmi kompleks.

Zbutja e barrës                                                                                                                                                                                           Aktualisht, njerëzit me diabet tip 1 mbështeten në një rutinë të testeve të gjakut me gisht dhe injeksione të insulinës ose infuzione vetëm për të qëndruar gjallë, sepse pankreasi i tyre nuk prodhon më vetë insulinë.                                                                                                                                                                                                                                                 Aplikacioni – për të cilin profesor Hovorka shpreson se do të bëhet i disponueshëm në të ardhmen në NHS – do të marrë përsipër pjesën më të madhe të menaxhimit të gjendjes. Kjo është veçanërisht e rëndësishme gjatë natës, kur shumë njerëz me diabet tip 1 përjetojnë nivele potencialisht të rrezikshme të glukozës në gjak.         Aplikacioni gjithashtu mund të ngarkojë matjet e glukozës në gjak të përdoruesit pa probleme në Diasend, një platformë në internet, duke i mundësuar ekipit të tyre të diabetit të sigurojë një kujdes më të personalizuar.

Mbështetur nga kërkimet

Aplikacioni CamAPS FX mbështetet nga 13 vjet kërkime klinike të kryera nga profesori Hovorka dhe grupi i tij kërkimor, dhe financohet nga JDRF, Diabetes UK, Instituti Kombëtar i Kërkimit Shëndetësor, Instituti Kombëtar i Shëndetit, Horizon 2020, dhe Leona M dhe Harry B Helmsley Bamirësi Trust.                                                                                                                                                  Isshtë licensuar për përdorim si nga të rriturit ashtu edhe nga fëmijët me kusht – përfshirë gratë shtatzëna dhe fëmijët e moshës një e lart.

Eshtë sistemi i parë i pankreasit artificial që licencohet për përdorim në shtatzëni, ose nga fëmijët e vegjël.

Zgjerimi i disponueshmërisë.

CamAPS FX tani është në dispozicion për përdoruesit e Britanisë së Madhe për të shkarkuar në telefonat Android përmes Amazon   Appstore.                                                                                                                                              Aplikacioni është në dispozicion me një pajtim duke filluar nga 70 £ në muaj.

Në nisje, aplikacioni i pankreasit artificial do të mbështetet nga një numër i vogël i klinikave të diabetit në Mbretërinë e Bashkuar. Njerëzit që dëshirojnë të përdorin aplikacionin do të duhet të konfirmojnë se në cilën klinikë marrin pjesë, dhe duhet të përdorin një pompë Dana RS dhe një monitor të vazhdueshëm të glukozës Dexcom G6. 

Por profesori Hovorka dhe ekipi i tij kërkimor do të punojnë për të vazhduar sjelljen e kësaj teknologjie për të gjithë ata që kanë nevojë, përmes NHS. Celësi për këtë do të jetë gjenerimi i të dhënave për të mbështetur çështjen për sigurimin e NHS

Hapat e ardhshëm për pankreasin artificial

Aplikacioni CamAPS FX është një hap i parë drejt një pankreasi artificialisht plotësisht të automatizuar dhe ndërveprues . Teknologjia plotësisht e automatizuar dhe e ndërveprueshme e pankreasit artificial do të ndryshojë rrënjësisht jetën me diabetin tip 1, duke punuar me një gamë pompash insuline dhe monitorues të glukozës për të ngritur barrën e menaxhimit të një gjendjeje që është pamëshirshëm e paparashikueshme ditën dhe natën.

Profesori Hovorka do të vazhdojë rafinimin e pankreasit artificial përmes hulumtimit në kontrollin e glukozës gjatë ngrënies dhe përmirësimin e lehtësisë së përdorimit
Profesori Hovorka, Profesor i Teknologjisë Metabolike në Universitetin e Kembrixhit, tha: 

“Ky është një gur kryesor në sigurimin e teknologjisë së pankreasit artificial të disponueshëm, të provuar klinikisht, dhe miqësor ndaj përdoruesve për njerëzit me diabet tip 1.    “Qëllimi ynë është të lehtësojmë barrën gjithnjë të pranishme të diabetit tip 1 dhe të përmirësojmë rezultatet e shëndetit. Ky është rezultati i punës së palodhur, me më shumë për të ardhur. Ne i kemi borxh të gjithë atyre që po na ndihmojnë në këtë udhëtim. “

Karen Addington, Shefi Ekzekutiv i Mbretërisë së Bashkuar i JDRF, tha:

“JDRF është krenare që ka mbështetur hulumtimin e pankreasit artificial të profesor Hovorka që nga fillimi, gati 15 vjet më parë. Ky aplikacion është një risi e madhe dhe një moment historik i rëndësishëm në rrugën drejt një pankreasit artificial plotësisht të automatizuar dhe ndërveprues.”Ende ka më shumë punë për të bërë, por ky është një hap emocionues.”
Fiona O’Reilly, e cila ka përdorur aplikacionin si pjesë e një prove klinike, tha:

“Në përgjithësi, kjo më bën të ndjehem i lirë. Shtë më e afërta që kam qenë për të jetuar pa barrën e diabetit tip 1 që kur u diagnostikova, që është një ndjenjë përrallore. Ndihem më pak i frikësuar nga hipoglikemia dhe më pak i turpëruar nga fakti që më duket se arrij një kontroll të mirë glicemik kaq të ndërlikuar.”Dhe kjo më bën të ndihem më pozitiv për të ardhmen time me diabetin, se unë kam një shans për të shmangur të gjitha komplikimet e shoqëruara. Më bën gjithashtu të ndjehem me fat të jetoj në një kohë kur kjo teknologji është e mundur dhe me të vërtetë mirënjohës që kam pasur rastin ta provoj. ”

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email