Amputimi dhe diabeti: Si t’i mbroni këmbët

Menaxhimi i mirë i diabetit dhe kujdesi i rregullt i këmbëve ndihmojnë në parandalimin e plagëve të rënda të këmbëve që janë të vështira për tu trajtuar dhe që mund të kërkojnë amputim. Komplikimet e diabetit mund të përfshijnë dëmtimin e nervit dhe qarkullimin e dobët të gjakut. Këto probleme i bëjnë këmbët të prekshme nga plagët e lëkurës (ulcerat) që mund të përkeqësohen shpejt.

Lajmi i mirë është se menaxhimi i duhur i diabetit dhe kujdesi i kujdesshëm i këmbëve mund të ndihmojë në parandalimin e ulcerave të këmbëve. Në fakt, një kujdes më i mirë për diabetin është ndoshta arsyeja që normat e amputimeve të gjymtyrëve të ulëta kanë rënë me më shumë se 50 përqind në 20 vitet e fundit.

Kur ulcerat në këmbë zhvillohen, është e rëndësishme të merrni kujdes të shpejtë. Më shumë se 80 përqind e amputimeve fillojnë me ulcerat e këmbëve. Një ulçerë që nuk shëron që shkakton dëme të mëdha në indet dhe kockat mund të kërkojë heqje kirurgjikale (amputim) të një gishti të këmbës, këmbës ose një pjese të këmbës.

Disa njerëz me diabet janë më të rrezikuar se të tjerët. Faktorët që çojnë në një rrezik të rritur të një amputimi përfshijnë:

• Nivele të larta të sheqerit në gjak

• Pirja e duhanit

• Dëmtime nervore në këmbë (neuropatia periferike)

• deformime kembesh

• Qarkullimi i dobët i gjakut në ekstremitetet (sëmundja e arteries periferike)

• Një histori e ulcerave të këmbëve

• Një amputim i kaluar

• Rënia e shikimit

• Sëmundja e veshkave

• Presioni i lartë i gjakut, mbi 140/80 milimetra merkur (mmHg)

Ja çfarë duhet të dini për të mbajtur këmbët tuaja të shëndetshme, shenjat që ju duhet të shihni një mjek dhe çfarë ndodh nëse amputimi është i nevojshëm.

Parandalimi i ulcerave të këmbëve

Strategjia më e mirë për parandalimin e komplikimeve të diabetit – përfshirë ulcerat e këmbëve – është administrimi i duhur i diabetit me një dietë të shëndetshme, ushtrime të rregullta, monitorim të sheqerit në gjak dhe aderimin në një regjim të përshkruar ilaçesh.

Kujdesi i duhur i këmbëve do të ndihmojë në parandalimin e problemeve me këmbët tuaja dhe sigurimin e kujdesit të shpejtë mjekësor kur ndodhin probleme. Këshilla për kujdesin e duhur për këmbët përfshijnë si më poshtë:

• Inspektoni këmbët tuaja çdo ditë. Kontrolloni këmbët një herë në ditë për fshikëza, prerje, çarje, plagë, skuqje, butësi ose ënjtje. Nëse keni probleme për të arritur këmbët tuaja, përdorni një pasqyrë dore për të parë fundet e këmbëve. Vendosni pasqyrën në dysheme, nëse është shumë e vështirë për t’u mbajtur, ose kërkoni nga dikush që t’ju ndihmojë.

• Lani këmbët çdo ditë. Lani këmbët në ujë të vakët (jo të nxehtë) një herë në ditë. Thajini butësisht, veçanërisht midis gishtërinjve. Përdorni një gur shtufi për të fshirë butësisht lëkurën, ku formohen kaluset lehtësisht.

• Mos i largoni vetë calluset ose lezionet e tjera të këmbës.

• Pritini thonjtë e këmbëve me kujdes.

• Mos shkoni zbathur. Për të parandaluar dëmtimin e këmbëve tuaja, mos shkoni zbathur, as rreth shtëpisë.

• Vishni çorape të pastra dhe të thata. Vishni çorape të bëra me fibra që largojnë djersën nga lëkura juaj, të tilla si pambuku dhe fijet speciale akrilike – jo najlon.

• Blini këpucë që përshtaten siç duhet.

Nëse njëra këmbë është më e madhe se tjetra, blini këpucë në përmasat më të mëdha. Mjeku juaj mund të rekomandojë këpucë të dizajnuara posaçërisht (këpucë ortopedike) që përshtaten me formën e saktë të këmbëve tuaja, mbështesin këmbët tuaja dhe shpërndani në mënyrë të barabartë peshën në këmbët tuaja.

• Mos pini duhan. Pirja e duhanit dëmton qarkullimin dhe zvogëlon sasinë e oksigjenit në gjakun tuaj. Këto probleme të qarkullimit të gjakut mund të rezultojnë në plagë më të rënda dhe shërim të dobët. Flisni me mjekun tuaj nëse keni nevojë për ndihmë për të lënë duhanin.

• Programoni kontrollime të rregullta të këmbëve. Mjeku ose podiatristi juaj mund të inspektojë këmbët tuaja për shenja të hershme të dëmtimit të nervit, qarkullimit të dobët ose probleme të tjera të këmbëve. Programoni provime në këmbë të paktën një herë në vit ose më shpesh nëse rekomandohet nga mjeku juaj.

Kontaktoni mjekun tuaj nëse keni:

• Ngjyrosje te  këmbëve

• Lythat Plantar në thembra të këmbëve tuaja (gunga me ngjyrë mishi me speca të errëta)

• Këmba e atletit

• Një dhimbje e hapur ose gjakderdhje

• Ënjtje

• Skuqje

• Ngrohtësia në një zonë

• Dhimbje (megjithëse mund të mos ndjeheni asgjë nëse keni dëmtim nervor)

• Lëkura e zbardhur

• Një erë e urryer

• Një ulçerë që zgjat më shumë se një deri në dy javë

• Një ulçerë më e madhe se 3/4 inç (2 centimetra)

• Një plagë që nuk fillon shpejt të shërohet

• Një ulçerë aq e thellë sa të shihni kockën poshtë saj

Mjeku juaj do të inspektojë këmbën tuaj për të bërë një diagnozë dhe të përshkruajë kursin e duhur të trajtimit.

Po sikur amputimi të jetë opsioni i vetëm?

Trajtimet për ulcerat e këmbëve ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së plagës. Në përgjithësi, trajtimi përdor metoda për të hequr indet e ngordhura ose mbeturinat, për ta mbajtur plagën të pastër dhe për të promovuar shërimin. Plagët duhet të monitorohen shpesh, të paktën çdo një deri në katër javë.

Kur gjendja rezulton në një humbje të rëndë të indeve ose një infeksion kërcënues për jetën, një amputim mund të jetë opsioni i vetëm.

Një kirurg do të heq indin e dëmtuar dhe do të ruajë sa më shumë inde të shëndetshme. Pas operacionit, do të monitoroheni në spital për disa ditë. Mund të duhen katër deri në gjashtë javë që plaga juaj të shërohet plotësisht.

Përveç mjekut dhe kirurgut të kujdesit parësor, profesionistë të tjerë mjekësorë të përfshirë në planin tuaj të trajtimit mund të përfshijnë:

• Një endokrinolog, i cili është një mjek me trajnim të veçantë në trajtimin e diabetit dhe çrregullimeve të tjera të lidhura me hormonet

• Një terapist fizik, i cili do t’ju ndihmojë të rimarrni forcën, ekuilibrin dhe koordinimin dhe t’ju mësojë se si të përdorni një gjymtyrë artificiale (protetike), karrige me rrota ose pajisje të tjera për të përmirësuar lëvizshmërinë tuaj

• Një terapist profesional, i cili specializohet në terapi për të përmirësuar aftësitë e përditshme, duke përfshirë edhe mësimin se si të përdorni produkte adaptive për të ndihmuar me aktivitetet e përditshme

• Një ofrues i shëndetit mendor, siç është një psikolog ose psikiatër, i cili mund t’ju ndihmojë të adresoni ndjenjat ose pritjet tuaja në lidhje me amputimin ose për të përballuar reagimet e njerëzve të tjerë

• Një punonjës social, i cili mund të ndihmojë në përdorimin e shërbimeve dhe planifikimin e ndryshimeve në kujdes

Edhe pas amputimit, është e rëndësishme të ndiqni planin tuaj të trajtimit të diabetit. Njerëzit që kanë pasur një amputim kanë një rrezik më të lartë për të pasur një tjetër.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email