Amputimi dhe Diabeti : Si të mbroni këmbët tuaja?

Menaxhimi i mirë i diabetit dhe kujdesi i rregullt i këmbëve ndihmojnë në parandalimin e plagëve të rënda të këmbëve që janë të vështira për t’u trajtuar dhe mund të kërkojnë amputim.

Komplikimet e diabetit mund të përfshijnë dëmtimin e nervit dhe qarkullimin e dobët të gjakut. Këto probleme i bëjnë këmbët të prekshme ndaj plagëve të lëkurës (ulçera) që mund të përkeqësohen shpejt.

Lajm i mirë është se menaxhimi i duhur i diabetit dhe kujdesi i kujdesshëm i këmbëve mund të ndihmojnë në parandalimin e ulçerave të këmbëve. Në të vërtetë, kujdesi më i mirë për diabetin është ndoshta pse normat e amputimeve të gjymtyrëve të poshtme janë ulur me më shumë se 50 për qind në 20 vitet e fundit.

Kur ulcerat e këmbëve zhvillohen, është e rëndësishme që të merrni kujdes të menjëhershëm. Më shumë se 80 për qind e amputimeve fillojnë me ulcerat e këmbëve. Një ulçerë që shkakton dëme të rënda në indet dhe kockat mund të kërkojë heqjen kirurgjikale (amputimi) të një këmbe, këmbë ose pjesë të një këmbë. Disa njerëz me diabet janë më të rrezikuar se të tjerët.
Faktorët që çojnë në rritjen e rrezikut të një amputimi përfshijnë:

-Nivelet e larta të sheqerit në gjak

-Pirja e duhanit

-Dëmtime nervore në këmbë (neuropati periferike)

-Këmbë deformime

-Qarkullimi i dobët i gjakut në gjymtyrë (sëmundje arterie periferike)

-Një histori e ulçrave këmbë

-Një amputim i kaluar

-Zvogëlimi i vizionit

-Sëmundja e veshkave

-Tensioni i lartë i gjakut, mbi 140/80 milimetra të merkurit (mmHg)

Ja se çfarë ju duhet të dini për të mbajtur këmbët tuaja të shëndetshme, shenjat që ju nevojitet për të parë një mjek dhe çfarë ndodh nëse amputimi është i nevojshëm.

Parandalimi i ulçrave të këmbëve

Strategjia më e mirë për parandalimin e komplikacioneve të diabetit – përfshirë ulçerat e këmbëve – është menaxhimi i duhur i diabetit me një dietë të shëndetshme, stërvitje të rregullt, monitorim të sheqerit në gjak dhe aderimin në një regjim mjekimi të përshkruar.

Kujdesi i duhur i këmbëve do të ndihmojë në parandalimin e problemeve me këmbët tuaja dhe të sigurojë kujdes të menjëhershëm mjekësor kur ndodhin probleme.

Këshilla për kujdesin e duhur të këmbëve përfshijnë si në vijim:

Kontrolloni këmbë tuaja çdo ditë. Kontrolloni këmbët tuaja një herë në ditë për çarje, plagë, skuqje, butësi ose ënjtje. Nëse keni probleme në arritjen e këmbëve, përdorni një pasqyrë të dorës për të parë fundin e këmbëve tuaja. Lani këmbët çdo ditë. Lani këmbët tuaja në ujë të vakët (jo të nxehtë) një herë në ditë. Thani ato butësisht. Pritini me kujdes thonjtë. Mos shkoni zbathur. Për të parandaluar dëmtimin e këmbëve, mos shkoni zbathur, madje as përreth shtëpisë.

Vishni çorape të pastra dhe të thata. Vishni çorape të bëra nga fibra që tërheq djersën larg lëkurës tuaj, të tilla si pambuku dhe fibra speciale akrilike – jo nejloni. Shmangni çorapet me banda të shtrënguara elastike që zvogëlojnë qarkullimin ose çorapet me varka që mund të irritojnë lëkurën tuaj.

Bleni këpucë që përshtaten siç duhet. Bleni këpucë të rehatshme. Shmangni këpucët me takë të lartë ose këpucë të ngushta.

Mos pini duhan. Pirja e duhanit pengon qarkullimin dhe ul sasinë e oksigjenit në gjakun tuaj. Këto probleme qarkullimi mund të rezultojnë me plagë më të rënda dhe shërim të dobët. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni nevojë për ndihmë për të lënë duhanin.

Programoni kontrolle të rregullta këmbësh.

Print Friendly, PDF & Email