Agjërimi dhe Diabeti

Periudhat e agjërimit ndërmerren nga një numër besimesh. Agjërimi me diabet kërkon menaxhim të kujdesshëm të diabetit. Arsyet për agjërimin mund të ndryshojnë siç mund të zgjasin dhe kushtet e agjërimit. Për arsye shëndetësore, njerëzit me diabet shpesh mund të përjashtohen nga detyrimi për të vëzhguar agjërimin, ose mund t’u lejohet më shumë liri veprimi se si e përfundojnë agjërimin.

A duhet të agjëroj nëse kam diabet? Është më mirë të agjëroni vetëm nëse mund të jeni i sigurt se agjërimi nuk do të shkaktojë ndonjë vështirësi me diabetin tuaj dhe shëndetin tuaj. Fetë përgjithësisht do të justifikojnë njerëzit nga agjërimi nëse mospërdorimi nga ushqimi mund të shkaktojë dëm. Njerëzit me komplikime të diabetit, si problemet e syve, dëmtimet e veshkave ose problemet e zemrës këshillohen që të mos agjërojnë. Fëmijët, të moshuarit, gratë shtatzëna dhe njerëzit që kalojnë sëmundje ose paaftësi mund të përjashtohen nga pjesëmarrja.

Trajtimi i diabetit gjatë agjërimit Doza mjekësore të diabetit mund të duhet të ndryshohet gjatë një agjërimi kështu që është e rëndësishme të kontrolloni me mjekun tuaj përpara se të filloni agjërimin. Gjatë periudhave të agjërimit, sheqeri i ulët i gjakut (hipoglicemia) është një çështje e mundshme dhe mund të jetë e rrezikshme. Potenciali tjetër për rrezik ose vështirësi është në thyerjen e agjërimit. Kur është e uritur, mund të jetë më e vështirë të kontrolloheni se cilat ushqime të merrni. Nëse ushqimet e ëmbla ose sasi më të mëdha të karbohidrateve hahen se sa normalisht do të ishin, atëherë kjo mund të nxisë nivelet e sheqerit në gjak shumë të larta.

Ushqimi rreth periudhave të agjërimit Mënyra se si agjërimi shihet mund të ndryshojë midis feve të ndryshme. Kohëzgjatja e kohës mund të ndryshojë shumë dhe disa agjërime mund të përfshijnë ngrënien e disa ushqimeve. Nëse jeni në dyshim për aspektin dietetik të agjërimit, rregulloni të flisni me një dietist.

Agjërimi dhe Islami Ramazani është periudha e agjërimit që zgjat për një muaj hënor. Gjatë Ramazanit, agjërimi shihet gjatë orëve të diellit. Megjithëse agjërimi gjatë Ramazanit konsiderohet përgjithësisht Fard (i detyrueshëm), njerëzit me diabet mund të përjashtohen nga fakti që duhet të agjërojnë nëse akti i agjërimit paraqet rrezik për shëndetin. Duke qenë një muaj i gjatë, Ramazani është një periudhë e gjatë agjërimi, kështu që kushdo me diabet që merr pjesë në agjërim këshillohet të flasë me një mjek për të diskutuar si dietën dhe trajtimin gjatë periudhës së agjërimit.

Agjërimi dhe Judaizmi Një numër ditësh agjërimi janë vërejtur në besimin hebre. Dita më e shquar e agjërimit është Yom Kippur, i njohur si Dita e Shlyerjes dhe dita më e shenjtë e kalendarit hebre. Periudha e agjërimit në këtë ditë fillon 20 minuta para mbrëmjes para Yom Kippur dhe është thyer pas mbrëmjes të nesërmen. Duke pasur parasysh implikimet mjekësore të agjërimit për më shumë se 24 orë, njerëzit me diabet mund të lejohen të mos marrin pjesë në agjërim. Yom Kippur zhvillohet në ditën e 10-të të muajit Jeiwsh të Tishreit dhe prandaj data në kalendarin gregorian varion nga viti në vit. Ditë të tjera të agjërimit që mund të vëzhgohen përfshijnë Fast of Gedalia (Tzom Gedalia), Tenth of Tevet (Asara B’Tevet), Shtatëmbëdhjetë e Tamuzit (Tzom Tamuz).

Agjërimi dhe Krishterimi Ndërkohë që vërehet më pak në besimin anglikan, agjërimi mund të bëhet në ditë të caktuara ose njerëzit mund të vendosin të ndërmarrin yndyrna në baza vullnetare. Dita e Shlyerjes është një ditë e tillë. Agjërimet e pjesshme mund të ndërmerren nga disa. Shembuj të agjërimeve të pjesshme përfshijnë agjërimin e Danielit, që është ndërmarrja e një diete me perime, fruta dhe ujë.

Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakKanceri i pankreasit
Artikulli tjetërGripi dhe Diabet I