Adoleshenti gjerman besohet të jetë personi i parë që është diagnostikuar me diabet tip 1 pas COVID-19

Përditësuar më 8 shtator 2020

Një adoleshent gjerman besohet se eshte  personi i parë që është diagnostikuar me diabet tip 1 pasi është infektuar me COVID-19.

Mendohet se 19-vjeçari e mori  koronavirusin  nga prindërit e tij kur u kthyen nga pushimet e tyre të skive.

Gjashtë javë më vonë, ai u diagnostikua me diabet të tipit 1. Megjithëse askush nuk e di me siguri pse ka ndodhur kjo, studimi i fundit ka sugjeruar se ekziston një lidhje midis të dy kushteve shëndetësore.

• Studimi thote se ka ndodhur nje rritje e diabetit Tip 1 gjate pandemise globale te covid-19.

Studimet kanë treguar se virusi vrasës mbërthen një proteinë të quajtur ACE2, e cila gjendet në qelizat beta të pankreasit, të cilat supozohet se prodhojnë insulinë, hormonin që moderon sheqerin në gjak.

Autori korrespondent Profesor Matthias Laudes, nga Qendra Mjekësore Universitare Schleswig-Holstein në Kiel, tha: “Raporti ynë nuk mund të përcaktojë plotësisht shkakësinë midis COVID-19 dhe zhvillimit të diabetit në këtë pacient.

“Por receptorët e hyrjes së virusit – përfshirë ACE2 – shprehen në qelizat beta të pankreasit. Duke pasur parasysh rrethanat, ne sugjerojmë që COVID-19 mund të ndikojë negativisht në funksionin e pankreasit – ndoshta përmes efekteve të drejtpërdrejta në qelizat beta. “

Gjetjet e tij sugjerojnë që COVID-19 sulmon dhe vret qelizat beta, kështu që ata ndalojnë së punuari dhe prodhuar insulinë, e cila është kur zhvillohet diabeti i tipit 1.

Adoleshenti, i cili kishte humbur një sasi të konsiderueshme të peshës brenda një kohe të shkurtër, u shtrua në spital kur filloi të shfaqte simptoma të lodhjes, rraskapitjes, etjes së tepërt dhe urinimit të shpeshtë.

Një test i antitrupave COVID-19 tregoi se ai kishte pasur këtë gjendje, por nuk e kuptoi pasi adoleshenti nuk kishte asnjë nga simptomat normale të tilla si një temperaturë dhe kollë të shpeshtë.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email