A nenkupton niveli i ulet i Vitamines D rrezik te shtuar per te pasur Diabet !? Po Tiroide !?

Vitamina D nuk është thjesht e domosdoshme për të mbajtur kockat tona të forta, për lëvizjen e muskujve dhe për të mbajtur funksionimin e sistemit tonë imunitar.Duket po aq e rëndësishme për funksionimin e shëndetshëm të tiroides, si dhe shëndetin kardiovaskular dhe tani ka prova më të qarta që mund të ndihmojnë zvogëloni shanset që të shfaqet diabeti.

Sipas gjetjeve të publikuara në PLoS One, 5 duket se sa më i ulët niveli i vitaminës D në gjakun tuaj, aq më i lartë është rreziku për të zhvilluar diabet. Studiuesit ndoqën 903 njerëz mbi 12 vjet, duke përcjellur statusin e tyre të vitaminës D dhe duke identifikuar se cilët individë u diagnostikuan me prediabet ose diabet.

“Kishte një marrëdhënie të fortë midis vitaminës D të qenit i ulët dhe një incidencë më e lartë e diabetit”, thotë bashkëautori i studimit, Cedric Garland, DrPH, një profesor ndihmës i mjekësisë familjare dhe shëndetit publik në Universitetin e Kalifornisë San Diego School of Medicine.

Ushqime të pasura me vitaminë D përfshijnë salmon, ton, vezë dhe produkte të qumështit të fortifikuar.

Si u krye ky studim?

Pjesëmarrësit të cilët u ndoqën nga Garland dhe ekipi i tij ishin pjesë e studimit në vazhdim të Rancho Bernardo, një Institut Kombëtar i Shëndetit, gjykim me bazë popullsie të moshuar , i cili përfshinte pacientë që ishin Kaukazian me të ardhura të mesme që jetonin në një periferi jugore të Kalifornisë; mosha mesatare ishte 74 vjet mesatarisht në fillimin e pjesës së vitaminës D të studimit.

Këta pjesëmarrës u konfirmuan si të shëndetshëm, duke mos pasur shenja ose simptoma të para-diabetit ose diabetit, fillimisht. Gjatë studimit, studiuesit matën nivelin e gjakut të vitaminës D nga dy vitet e para dhe u dhanë burrave dhe grave një glukozë në gjak të shpejtë. Nëse testi i glukozës në gjak agjërimi ishte i lartë (100 miligram / decilitër ose më lart), u bë një test oral i tolerancës së glukozës për të konfirmuar gjasat e diabetit.

Në fund të pjesës vijuese të studimit, 47 njerëz u diagnostikuan se kishin zhvilluar diabet dhe 337 ishin identifikuar me prediabet. Bazuar në këto rezultate, Garland dhe ekipi i tij konfirmuan që sa më i lartë të ishte vitamina D në gjak, aq më pak të ngjarë të kishin diabet.

Një vështrim më i afërt i marrëdhënies midis diabetit dhe vitaminës D

Në përpjekjen për të kuptuar gjetjet e studimit, është e rëndësishme të vlerësojmë që ekspertët nuk pajtohen se cili duhet të jetë një nivel normal i gjakut për vitaminën D, por për qëllimet e këtij studimi, studiuesit identifikuan një nivel minimal të shëndetshëm të serumit 25-hidroksi vitamina D të jenë 30 nanogramë për mililitër (ng / ml). Ky nivel është 10 ng / ml mbi nivelin e rekomanduar nga Akademia Kombëtare e Mjekësisë, një grup këshillimor shëndetësor për qeverinë amerikane.

“Njerëzit të cilët kishin nivel  të ulët në vitaminë D — nën 30 ng / ml — ishin me pesë herë rrezik të zhvillimit të diabetit si njerëz që ishin në një nivel më të shëndetshëm të vitaminës D — 50 ng / ml — për një periudhë 12 vjeçare,” tha Dr. Garland i thotë EndocrineWeb.

Studimet e mëparshme kanë gjetur gjithashtu një lidhje midis vitaminës së ulët në gjak dhe rrezikut të diabetit, por siç e pranojnë doktor Garland dhe ekipi i tij, gjetjet kanë qenë të përziera dhe kontradiktore. Në këtë studim, lidhja e mbajtur edhe kur studiuesit morën parasysh faktorë të tillë si mbipesha, mungesa e stërvitjes dhe faktorë të tjerë të njohur të rrezikut për marrjen e diabetit.

Sidoqoftë, doktor Garland thekson që ekipi i tij gjeti një lidhje midis këtij minerali thelbësor dhe tendencës drejt diabetit kur lënda ushqyese është e ulët, por puna e tyre nuk është e mjaftueshme për të ofruar prova përfundimtare. Nevojiten hetime të mëtejshme, thonë studiuesit, për të kopjuar gjetjet e rrezikut të vitaminës D dhe diabetit, në mënyrë që të konfirmohen marrëdhëniet.

Ndër shpjegimet e arsyeshme se pse vitamina D ndihmon për të mbajtur diabetin në gji, thotë Dr. Garland, është se qelizat beta pankreatike kanë receptorë për vitaminën D, dhe produktet (metabolitët) që zhvillohen kur prishet vitamina D në trup mund të stimulojnë pankreasin te prodhoje insulinë.

Një mendim i dytë merret me rëndësinë e vitaminës D                     

Ndërsa studimi nuk tregon një shkak-dhe-efekt midis niveleve të vitaminës D dhe zhvillimit të diabetit, ” identifikimi i një faktori rreziku të modifikueshëm [për diabetin ”siç është mungesa e vitaminës D është potencialisht e rëndësishme”, thotë Mishaela Rubin, MD, profesor i asociuar i mjekësisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Columbia. Ajo nuk ishte e përfshirë në studim por shqyrtoi gjetjet për EndocrineWeb.

Periudha e gjatë e përcjelljes është një forcë e dukshme e studimit, thotë ajo, si dhe marrja parasysh e studiuesve të faktorëve të tjerë si mbipesha dhe akoma gjetja e lidhjes mbetet e mprehtë. Një dobësi, për të cilën studiuesit gjithashtu përmendin, është se pjesëmarrësit e studimit të ndjekur nga Garland dhe ekipi i tij ishin përgjithësisht të shëndetshëm dhe Kaukazian, me nivele mesatare jashtëzakonisht të larta të vitaminës D, thotë Dr. Rubin. Pra, gjetjet mund të mos zbatohen për popullsinë në tërësi, por sigurisht që janë të dobishme për të tjerët që janë të ngjashëm me popullatën e studimit.

Këshilla të ekspertëve për nivelet e vitaminës D:c ’farë është e mjaftueshme?

Bazuar në rezultatet tona, thotë  Gard Gardner, ata me nivelin e gjakut mbi 50 ng / dl kanë mundësinë më të mirë për të shmangur diabetin. Sidoqoftë, një panel ekspertësh i Shoqërisë Endokrine rekomandon 30 ng / dl si një qëllim të shëndetshëm, thekson  Garland, kështu që nevojiten më shumë hulumtime në nivelin më efektiv të vitaminës që nevojitet për të zvogëluar rrezikun e diabetit përpara se ai rekomandim të rishqyrtohet.

Këshillat e Dr Garland: bëni një test gjaku për të parë se ku qëndroni në vitaminën D, atëherë pyetni mjekun tuaj për këshilla se si të veproni më mirë duke pasur parasysh shëndetin dhe dietën tuaj të përgjithshme.

Këshillat e Dr. Rubin: Derisa të mos bëhen prova të mëtejshme, mbajtja e një niveli midis 20 dhe 40 ng / ml ” zakonisht këshillohet për shumicën e njerëzve, përfshirë ata me diabet ose prediabet ”.

Kur ju merrni një test gjaku për nivelet e vitaminës D, mënyra e jetesës tuaj (ato që hani dhe faktorët e tjerë shëndetësor) mund të luajnë një rol në rezultatet tuaja. Dhe një sëmundje tjetër endokrine: tiroiditi autoimunik duket se preket nga nivelet e ulëta të vitaminës D, gjithashtu, posaçërisht individët që janë mbipeshë ose kanë trashje janë në rrezik të konsiderueshëm për zhvillimin e kësaj gjendje.

Marrja e Kuotës tuaj ditore të vitaminës D

Ndërsa trupi bën vitaminë D kur lëkura është e ekspozuar drejtpërdrejt në rrezet e diellit, është e vështirë për shumicën e njerëzve që të marrin mjaftueshëm vitaminë në këtë mënyrë. Meqenëse është e rëndësishme të përdorni ekranet e diellit për të mbrojtur lëkurën tuaj nga rreziku i kancerit të lëkurës, nuk ka të ngjarë që të bëni mjaftueshëm vitaminë D për të përmbushur nevojat e trupit tuaj.

Pra, si ju merrni mjaftueshëm vitaminë D dhe sa ju nevojiten? Bordi i Ushqimit dhe Ushqyerjes sugjeron 600 njësi ndërkombëtare për fëmijë në moshë një e lart, ndërsa të rriturit kanë nevojë për 800 IUs. Sidoqoftë, kjo shumë është sfiduar nga disa ekspertë si shumë të ulët dhe jo gati të mjaftueshme për të rritur nivelin e gjakut në vendin ku duhet të jenë.  Megjithatë, shumë mund të jenë toksike. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse jeni të mangët në vitaminën D, e cila është shumë, shumë e zakonshme. Shuma ” e sipërme e tolerueshme ‘e D është 4,000 IU çdo ditë për fëmijët e moshës nëntë vjeç përmes moshës madhore.

Eshtë gjithmonë më së miri të provoni dhe të plotësoni nevojat tuaja ushqyese gjatë dietës së parë. Salmoni, tuna dhe skumbri janë ndër burimet më të mira të vitaminës D dhe sigurojnë gjithashtu acide të yndyrave të rëndësishme për zemrën e shëndetshme. Produktet e qumështit, përfshirë djathin, qumështin e forcuar, kosin dhe të verdhën e vezëve janë gjithashtu burime të mira të vitaminës D. Për shkak se mund të jetë e vështirë të merrni mjaftueshëm vitaminë D vetëm nga ushqimet, shumë duhet të marrin një shtesë të vitaminës D. Sidoqoftë, nëse mjeku juaj ju tregon nivelin e gjakut të vitaminës D, është i ulët, pyesni për sasinë që do t’ju duhet për të sjellë nivelin e gjakut në rangun e shëndetshëm dhe cila është mënyra më e mirë për ju që të merrni sasinë e duhur

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email