A është diarreja një simptomë e diabetit?

Diabeti ndodh kur trupi juaj nuk është në gjendje të prodhojë ose të përdorë insulinë. Insulina është një hormon që pankreasi juaj lëshon kur hani. Kjo i lejon qelizat tuaja të thithin sheqerin. Qelizat tuaja e përdorin këtë sheqer për të bërë energji. Nëse trupi juaj nuk është në gjendje të përdorë ose thithë këtë sheqer, ai mblidhet në gjakun tuaj. Kjo bën që nivelet e sheqerit në gjak të rriten.

Dy llojet e diabetit janë tipi 1 dhe tipi 2. Personat me cilindo formë të diabetit përjetojnë shumë nga të njëjtat simptoma dhe ndërlikime. Një ndërlikim i tillë është diarreja. Rreth 22 për qind e njerëzve me diabet përjetojnë diarre të shpeshtë. Studiuesit nuk janë të sigurt nëse kjo ka të bëjë me çështje në zorrën e hollë ose në zorrën e trashë. Uncleshtë e paqartë se çfarë shkakton diarre të vazhdueshme tek njerëzit që kanë diabet.

Shumica e njerëzve kanë përjetuar diarre në një moment të jetës së tyre. Njerëzit me diabet shpesh duhet të kalojnë një sasi të konsiderueshme të jashtëqitjes gjatë natës. Të qenit i paaftë për të kontrolluar një lëvizje të zorrëve, ose të kesh mosmbajtjeje, është gjithashtu e zakonshme tek njerëzit që kanë diabet.

Diarrea mund të jetë e rregullt, ose mund të alternohet me periudha të lëvizjeve të rregullta të zorrëve. Mund të alternohet edhe me kapsllëkun.

Çfarë i bën njerëzit me diabet të marrin diarre?

Shkaku për lidhjen midis diabetit dhe diarresë nuk është i qartë, por hulumtimet sugjerojnë që neuropatia mund të jetë një faktor. Neuropatia i referohet mpirjes ose dhimbjes që rezulton nga dëmtimi i nervit. Nëse keni diabet, nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të dëmtojnë fibrat tuaja nervore. Kjo zakonisht ndodh në duar ose këmbë. Çështjet me neuropatinë janë shkaqe të zakonshme për shumë nga ndërlikimet që shoqërojnë diabetin.

Një shkak tjetër i mundshëm është sorbitoli. Njerëzit shpesh e përdorin këtë ëmbëlsues në ushqimet diabetike. Sorbitol ka provuar të jetë një laksativ i fuqishëm në sasi të vogla si 10 gram.

Një çekuilibër në sistemin tuaj nervor enterik (ENS) gjithashtu mund të shkaktojë diarre. ENS juaj rregullon funksionet e sistemit tuaj gastrointestinal.

Studiuesit gjithashtu kanë parë mundësitë e mëposhtme:

• mbipopullim bakterial

• insuficienca ekzokrine e pankreasit

• mosmbajtjeje fekale që rezulton nga mosfunksionimi anorektal

• Sëmundja celiake

• një ndarje joadekuate e sheqernave në zorrën e hollë

• insuficienca pankreatike

Njerëzit me diabet mund të kenë të njëjtat shkaktarë për diarre si njerëzit pa diabet. Këto shkaktarë mund të përfshijnë:

• kafe

• alkooli

• qumështi

• fruktoza

• shumë fibra

Faktorët e rrezikut që duhet të merren parasysh

Personat me diabet tip 1 mund të kenë një rrezik në rritje të diarresë së vazhdueshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata që luftojnë me regjimin e tyre të trajtimit dhe nuk janë në gjendje të mbajnë konstante nivelin e sheqerit në gjak.

Të rriturit e moshuar me diabet mund të përjetojnë më shpesh diarre të shpeshtë. Kjo për shkak se gjasat e diarresë rriten për njerëzit që kanë një histori të gjatë të diabetit.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email