7 Shkaqet e djersitjes së tepruar te njerëzit me diabet

Pavarësisht motit me shumë diell, djersitja e tepërt ka shumë të ngjarë të jetë një tregues i një problemi më të madh shëndetësor. Pyesni veten:

 • A keni ethe apo shenja të tjera të një infeksioni?
 • A keni ndonjë dhimbje kur djersiteni?
 • A është djersitja kryesisht në njërën anë?
 • A përfshin kjo pëllëmbë, thembra dhe / ose sqetullat tuaja?
 • A djersin kur fle?
 • A është niveli i glukozës në gjak i lartë (ose i ulët) gjatë këtyre episodeve të djersitjes?
 • Ka mundësi që djersitja të jetë një reagim ndaj mjekimit tuaj të diabetit?

Nëse përgjigja është po për ndonjë nga këto pyetje, bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Cilat Janë Shkaqet E Mundshme Të Djersitjes Së Tepruar?

Për njerëzit me diabet, komplikime të caktuara mund të ndikojnë në gjëndrat e  djersës, duke e bërë të vështirë për trupin të qetësohet në mot të nxehtë, duke shkaktuar djersitje të rënda edhe gjatë aktiviteteve të lehta ose duke shkaktuar djersitje në temperatura të ftohta.

 1. Neuropatia Autonome.

Kjo është një gjendje në të cilën hiperglicemia (glukoza e lartë e gjakut) ndërhyn në nervat që kontrollojnë funksionet e pavullnetshme. Sistemi nervor autonom menaxhon automatikisht disa sisteme, duke përfshirë kontrollin e fshikëzës, shkallën e zemrës, aftësinë për të zbuluar hipoglikeminë dhe aftësinë për të djersitur siç duhet. Këmbët e thata janë një simptomë e zakonshme e sëmundjes nervore , kështu që është e rëndësishme që të kontrolloni këmbët çdo ditë për të siguruar që nuk ka të çara nga thatësia e tepërt, një gjendje që tenton të ndodhë së bashku me djersitje.

 1. Nivelet E Ulëta Të Glukozës Në Gjak.

Niveli i ulët i glukozës në gjak quhet hipoglicemia . Hipoglicemia shkakton një përgjigje luftimi në trup. Si rezultat, trupi prodhon norepinefrinë dhe adrenalin shtesë, të cilat mund të çojnë në djersitje të rënda, si dhe lëkundje dhe ankth. Menaxhimi i mirë i diabetit mund të ndihmojë në mbajtjen e niveleve të glukozës në gjak në kontroll.

 1. Problemet E Zemrës.

Njerëzit me diabet kanë një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare. Djersitja e tepërt mund të jetë një shenjë e dështimit të zemrës, sulmit në zemër ose goditje në tru. Nëse jeni duke përjetuar gjithashtu tronditje, dridhura dhe ethe, merrni menjëherë në qendrën tuaj të kujdesit shëndetësor ose në dhomën e urgjencës.

 1. Sëmundja E Veshkave.

Djersitja mund të jetë një tregues i sëmundjes së veshkave, por është gjithashtu një ankesë e zakonshme për njerëzit të cilët tashmë janë diagnostikuar me CKD ose sëmundje kronike të veshkave. Glukoza e tyre në gjak ka më shumë gjasa të ndikohet, ata mund të përjetojnë djersitje si një efekt anësor të ilaçeve dhe mund të përjetojnë presione të ulëta të gjakut, të cilat gjithashtu mund të shkaktojnë djersitje. Marrja e kontrolleve të rregullta për veshkat tuaja është e rëndësishme. Nëse tashmë jeni diagnostikuar me CKD, sigurohuni që trajtimi i veshkave është në rrugën e duhur.

 1. Medikamente.

Disa ilaçe janë të domosdoshme për menaxhimin e diabetit , por ato gjithashtu mund të çojnë në efekte anësore, siç është djersitja e tepruar. Këto barna përfshijnë:

 • Drogat psikiatrike
 • Medikamente të presionit të gjakut
 • Barnat për gojën e thatë
 • Antibiotikët
 • Suplementet

Nëse përcaktohet se ilaçi juaj po shkakton djersitje të tepërt, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të jetë në gjendje t’ju japë një recetë të ndryshme.

6.Obeziteti.

Një bashkë-morbiditet i përbashkët i diabetit është obeziteti, një nga rreziqet për sëmundjet e zemrës. Djersitja dhe obeziteti zakonisht shkojnë dorë për dore, por edhe për dikë me obezitet, djersitje ekstreme në baza të qëndrueshme mund të jetë shkak për shqetësim dhe duhet të diskutohet me një ofrues të kujdesit shëndetësor.

 1. Stresi.

Stresi me siguri mund të rrisë nivelin e glukozës në gjak dhe mund të shkaktojë djersitje. Gjithashtu mund të detyrojë zemrën që të punojë më shumë, duke bërë që të duket si shenjë e sulmit në zemër ose dështimit të zemrës . Biseda me një psikolog ose këshilltar profesional mund të jetë hapi i parë drejt menaxhimit të stresit – dhe, me shpresë, zvogëlimi i djersitjes.

Llojet E Djersitjes Së Tepërt Dhe Trajtimit

Ekzistojnë tri lloje kryesore të djersitjes, secila me trajtimin e vet.

Hyperhidrosis është djersitje e tepruar që nuk shkaktohet nga temperatura ose stërvitja. Kjo gjendje mund të diagnostikohet nga një specialist i lëkurës, neurolog, ose endokrinolog. Testet e laboratorit dhe të djersës do të jenë në rregull. Trajtimi zakonisht përfshin medikamente të tilla si:

 • Ilaçet që bllokojnë nervat
 • Presioni antiperspirant
 • Injeksione Botox
 • Ilaçet kundër depresionit

Në raste ekstreme, operacioni mund të jetë gjithashtu një opsion.

 

Djersitja e shijshme është shkaktuar nga ushqime pikante ose djathë. Ky lloj i djersitjes është i kufizuar në zonat e fytyrës dhe të qafës, por diagnostikimi i kësaj gjendjeje nuk është aq e thjeshtë sa marrja e një prove, kështu që duke i kushtuar vëmendje simptomave tuaja dhe duke i raportuar ato në mënyrë efektive tek mjeku juaj do të shkojë shumë. Djersitja shpesh mund të ndihmohet nga një skelet transdermal, që përdoret më shpesh për të parandaluar vjelljen dhe vjelljen e shkaktuar nga sëmundja e lëvizjes.

Djersitja e natës zakonisht shkaktohet nga glukoza e ulët e gjakut gjatë natës. Menaxhimi i mirë i diabetit është trajtimi më i mirë për këtë lloj djersitjeje, duke përfshirë testimin e rregullt të glukozës në gjak dhe trajtimin nëse glukoza është e ulët, duke përshtatur orarin e stërvitjes dhe duke pasur një rostiçeri para shtratit për të frenuar glukozën e ulët të gjakut gjatë gjumit. Puno me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të menaxhuar numrat e glukozës në gjak.

Ndryshimet e jetesës gjithashtu mund të ndihmojnë njerëzit që përjetojnë djersitje të tepruar.

Shumë djersitje, edhe kur temperatura është e ftohtë, kur ju jeni në pushim, ose në kohë të tjera të pazakonshme, nuk është normale. Kjo mund të jetë një gjendje e bezdisshme që mund të çojë në acarim të lëkurës, duke shtuar kështu numrin emocional të të sëmurit. Djersitja e tepërt mund të tregojë gjithashtu një kusht shumë të trajtueshëm, prandaj merrni parasysh simptomat tuaja dhe bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Print Friendly, PDF & Email