7 Gjërat Që Ju Duhet Të Dini Rreth Ushtrimeve Te Personat Me Diabet

Nëse ka një gjë që njerëzit me diabet e dinë, është se stërvitja e rregullt kërkon më shumë se vetëm disiplinë dhe punë të vështirë. Menaxhimi i gabuar i nivelit të sheqerit tuaj në gjak, dietës dhe intensitetit të stërvitjes mund të ketë efekte të padëshirueshme dhe të paparashikueshme në trupin tuaj.

1) Sa shpesh duhet të ushtroj?

“Pavarësisht nëse keni diabet tip 1 ose tip 2, CDA rekomandon 150 minuta në javë stërvitje të moderuar dhe të fuqishëm”.

“Ju duhet të kombinoni aktivitetin aerobik (vrapim, not, etj.) Dhe anaerobe (rezistencë, ngritje peshe).”

2) Cilat janë përfitimet?

“Njerëzit me diabet të tipit 2 mund të presin që të ulin nivelet e tyre të AIC pas disa muajsh të përmbushjes së udhëzimeve dhe të zvogëlojnë në mënyrë drastike përparimin e diabetit të tyre, si dhe rrezikun e tyre kardiovaskular”.

Për njerëzit me diabet të tipit 1, përfitimet janë paksa të ndryshme.

“Kombinimi i stërvitjes me insulinën mund të jetë mjaft dramatike. Njerëzit me diabet të tipit 1 duhet të komunikojnë hapur me edukatorin e tyre të diabetit ose me mjekun, për të mësuar ndërveprimin ndërmjet stërvitjes, ushqimit dhe insulinës “.

“Provat nuk janë aq të forta për rregullimin e glukozës për njerëzit me diabet të tipit 1, por është padyshim e dobishme për zvogëlimin e rrezikut kardiovaskular, shëndetin e përgjithshëm dhe cilësinë e jetës”.

3) Pse është e rëndësishme ushtrimi anaerobik?

Nëse po kërkoni të humbni peshë, ndërtimi i muskujve është thelbësor për të gjithë njerëzit me diabet. “Shumica e glukozës në gjak është depozituar në muskuj, kështu që kur të jeni mbi 35 vjeç, humbni masën e muskujve”.

4) Cila është mënyra më e mirë për të mbajtur masën e muskujve?

“Trajnimi i peshës ose trajnimi i rezistencës”, thotë ai.

“Intensiteti që ndihmon në ndërtimin e muskujve për fillestarët në stërvitje të ndërmjetme është tre grupe prej tetë deri në 10 përsëritje, me pesha ose një brez rezistencë që ofron rezistencë disi të vështirë ose të rëndë. Ju duhet të bëni të paktën një ose dy ushtrime për secilin grup muskulor të madh. “

5) A është yoga e dobishme?

“Yoga është më shumë një stërvitje e muskujve, dhe përfiton kontrollin e glukozës në gjak, fuqinë dhe cilësinë e jetës”.
“Yoga mund të ndihmojë me sferën e lëvizjes dhe relaksimit, por shumë hulumtime tregojnë se efektet në kontrollin e glukozës në gjak janë modeste”.

Në qoftë se keni vetëm 30 minuta, tri herë në javë, duhet të zgjidhni dy seanca aerobike dhe një seancë të rezistencës për kontrollin e diabetit dhe merrni parasysh shtimin e yoga, meditimit si një stërvitje shtesë do të keni përfitime unike.

6) Çfarë duhet të ha pas një stërvitjeje?

Pasi të keni përparuar në një nivel mesatar të fuqishëm të stërvitjes, zakonisht është e mjaftueshme një pjatë e vogël direkt pas stërvitjes.

“Nëse ju keni qenë duke ushtruar për dy deri në gjashtë muaj, dhe ju jeni duke bërë një stërvitje të mirë, ju në të vërtetë duhet të hani brenda 30 minutave të ushtrimit”.

“Ju duhet të hani një vakt të vogël të ekuilibruar, diçka me proteina, pak carbs komplekse dhe pak karbohidrate të thjeshta, sepse kjo nxit trupin tuaj të shërohet më shpejt”.

7) Kur duhet të ushtroj?

“Sa herë që dikush më pyet kur është koha më e mirë për të ushtruar, iu them në çdo kohë mund të ushtroheni “.

“Disa studime tregojnë se stërvitja intensive e hershme në mëngjes redukton përgjigjen tuaj të glukozës në gjak gjatë tërë ditës.

“Pra, nëse ngriheni në mëngjes dhe bëni atë stërvitje, nivelet e glukozës në gjak shpesh nuk do të rriten aq shumë pas drekës dhe darkës”.

“Nëse shkon përpara ngrënies dhe nivelet e glukozës janë të ulëta, atëherë do të hasni disa sfida shëndetësore atje “.

Njerëzit me diabet të tipit 1 duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm për stërvitjen në mbrëmje, sepse mund t’i vënë ata në rrezik të hipoglikemisë së natës. Kjo është arsyeja pse krijimi i një rutine ushtrimi është kritik.

“Vendosja e një rutine është e rëndësishme, sepse atëherë mund të parashikosh se si do të ndihesh.”

Print Friendly, PDF & Email