Si dhe ku të injektoj insulinën?

Një person duhet të injektojë insulinë në shtresën e yndyrës direkt nën lëkurë, të njohur si ind nënlëkuror, me një gjilpërë të vogël ose një pajisje që duket si stilolaps (penë).

Abdomeni

Barku është një vend i zakonshëm për injeksione me insulinë që shumë njerëz me diabet zgjedhin. Është i lehtë për t’u përdorur dhe shpesh më pak e dhimbshme se vendet e tjera për shkak të mbrojtjes nga dhjami, sipërfaqes më e madhe dhe sasisë më të pakët të muskujve.

Për të bërë një injeksion në bark, kapni dhe ngrini për lart një pjesë të indit dhjamor me gishta në të dyja anët.

Vendi i njektimit duhet të jetë midis belit dhe ijeve rreth 2 inç larg nga kërthiza.

Shmangni injektimin pranë ndonjë shenje të prere në bark.

Krahët e sipërme

Krahu i sipërm është një tjetër vend i mundshëm për injeksion insuline.

Vendoseni gjilpërën në zonën e tricepit në pjesën e prapme të krahut, rreth gjysmës së rrugës midis bërrylit dhe shpatullës.

Vetë-administrimi i vështirë është disavantazhi kryesor i këtij vendi. Një person mund të ketë nevojë për ndihmë për një injeksion në krahun e sipërm. Ata gjithashtu mund të përjetojnë rehati më të madhe ndërsa injektojnë në krahun jo mbizotërues.

Kjo nënkupton injektimin në krahun e majtë të një personi me dorën e djathtë ose krahun e djathtë të një personi me dorën e majtë.

Kofshë

Kofsha është një zonë e thjeshtë për vetë injeksion.

Kur zgjidhni kofshën si vend injeksioni, futni gjilpërën në pjesën e përparme të kofshës, në gjysmë të rrugës midis gjurit dhe përfundimit të këmbës. Duhet të jetë pak larg nga qendra drejt pjesës së jashtme të këmbës.

Injeksioni duhet të bëhet rreth 4 inç, ose rreth gjerësisë së një dore, mbi gju dhe të njëjtën distancë nga maja e këmbës. Shmangni kofshën e brendshme për shkak të rrjetit më të dendur të enëve të gjakut në atë zonë.

Injekstoni insulinën në një majë prej të paktën 1-2 inç të lëkurës.

Megjithëse të lehta për t’u përdorur, injeksione të rregullta në kofshë ndonjëherë mund të shkaktojnë siklet kur ecni ose vraponi më pas.

Fundi i shpinës

Vendi i fundit për administrimin e një injeksioni të insulinës është pjesa e poshtme e shpinës ose tule.

Për të administruar një injeksion këtu, vizatoni një vijë imagjinare nëpër pjesën e sipërme të vitheve midis ijeve.

Vendoseni gjilpërën sipër kësaj linje, por poshtë belit, rreth gjysmës së rrugës midis shtyllës kurrizore dhe anës.

Ashtu si me krahun e sipërm, kjo faqe është shumë e vështirë për t’u përdorur për injeksion vetë dhe mund të kërkojë një person tjetër për administrim. Kur injektoni në vithe, shmangni pjesën e poshtme.

Print Friendly, PDF & Email