6 Këshilla për kontrollin e Diabetit te fëmija gjatë natës

Hipoglikemia e natës (nivele të ulëta të glukozës në gjak gjumë gjatë natës) është e rrezikshme. Ndonjëherë një episod i hipoglikemisë zgjon një person, por nganjëherë nuk ndodh. Idealisht, personi do të zgjohet nga simptomat dhe do të trajtohet duke ngrënë kabohidrate me veprim të shpejtë, të tilla si tableta glukoze ose xhel, për të rikthyer nivelet e glukozës në normale. Pa trajtim, hipoglikemia e pazbuluar mund të çojë në konfiskime dhe / ose koma.

Prindërit, sidomos ato të fëmijëve të sapo diagnostikuar me diabet, shpesh shprehin shqetësim se një  hipoglicemi nuk do të vërehet derisa të jetë tepër vonë

Në kërkim të një ekuilibri ndërmjet sigurisë dhe një pushimi të natës të mirë, ne i kërkuam ekspertëve: Sa shpesh duhet të kontrollojnë prindërit gjatë natës nivelin e glukozës në gjak te fëmijët dhe si mund të parandalohen uljet gjatë natës?
Bëjeni kontrollin e glicemisë kur fëmija ende është zgjuar. “Çdo natë, pa dështuar, duhet të ketë një kontroll të sheqerit përpara gjumit”, thotë Daniel DeSalvo, MD, një endokrinolog pediatrik në Universitetin Stanford. “Unë do të thosha se kjo është e rëndësishmja pë arsye sigurie”. Pra, përpara se të shkoni në shtrat, kryeni testin e glicemisë. DeSalvo rekomandon që një fëmijë të shkojë në gjumë me një nivel glukozë në gjak prej 100 mg / dl ose më të lartë. Nëse testimi tregon se niveli i glukozës në gjak është shumë i ulët, fëmija juaj do të ketë nevojë për një vakt të lehtë .

Matja e glicemisë në mes të natës
 Dr.Clougherty thotë se pas diagnozës, prindërit duhet të kontrollojnë çdo natë, dy orë pas gjumit dhe rreth 3 të mëngjesit. Pasi të krijohet një “dozë e qëndrueshme”, shton ajo, prindërit duhet të bëjnë kontrollin prej 3 orësh një herë në javë dhe sa herë që një fëmijë ndryshon insulinën dozimin ose medikamentin e diabetit, ose ka pasur një ditë aktivitetesh shtesë ose ushtrimesh. Ushqimet jashtë orarit të zakonshëm dhe ditët e sëmura janë arsye të tjera për kontrolle të natës shtesë. Mbani tableta ose xhel me glukozë në krevat për të trajtuar hipot natën menjëherë nëse është e nevojshme.

Një hap drejt parandalimit
Nëse niveli i glukozës në gjak është ndërmjet 70 dhe 100 mg / dl në kohën e gjumit, DeSalvo rekomandon një vakt të lehtë me 10 deri 15 gram karbohidrate, së bashku me disa yndyrna dhe proteina, për të mbajtur nivelet e glukozës në gjak gjatë natës. Ai sugjeron crackers, apo edhe një sanduiç. Në fakt, ai thotë se në studimet në kampet e diabetit në të gjithë vendin, në netët kur fëmijët hëngrën sanduiçe  para gjumit, nuk kishte “pothuajse asnjë hipo, jo vetëm për shkak të karbohidrateve, por për shkak të yndyrave dhe proteinave”, thotë ai. Kontrolloni me mjekun e fëmijës tuaj për të parë çfarë ushqimesh para gjumit janë të përshtatshme për regjimin e fëmijës suaj.

Rregulloni insulinën menjëherë
Nëse një fëmijë ka pasur një episod të hipoglicemisë gjatë natës, Dr.Clougherty sygjeron ndryshime për të nesërmen. Rekomandon pakësimin e dozave të insulinës , duke supozuar që fëmija është tashmë në një plan ushqimi të sugjeruar. Sigurisht, bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor para se të bëni ndonjë ndryshim në planin e kujdesit të diabetit të fëmijës suaj.

Mos u shqetësoni, jini të lumtur (dhe të përgatitur).
Disa prindër mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë vëzhguesit e vazhdueshëm të glukozës, ose CGMs, përveç përdorimit të njehsorëve të glukozës në gjak për fëmijët e tyre. Këto pajisje masin nivelet e glukozës për çdo orë përmes një sensori të cilin fëmija e mban nën lëkurë dhe ato japin alarme zanore kur nivelet janë shumë të larta ose të ulëta. Megjithatë, fëmijët me diabet dhe prindërit e tyre mund të flenë përmes një alarmi.

Glukagon për shpëtim
 Çdo shtëpi duhet të ketë një kit glukagon, dhe prindërit dhe kujdestarët duhet të dinë se si ta përdorin atë në rast të hipoglikemisë të rëndë. Glukagon shpejt do të rrisë nivelet e glukozës në gjak kur një person me diabet është i pavetëdijshëm për shkak të hipoglikemisë. Pluhuri duhet të përzihet me lëngun në kitin e glukagonit, para se ta injektojë atë. Shënim sigurie: Glukagon mund të shkaktojë vjellje, kështu që nëse fëmija ka ngrënë kohët e fundit, mbrojini rrugët e frymëmarrjes .

Print Friendly, PDF & Email