Si duhet të nis matja e glicemisë

Çfarë është glicemia dhe si e kontrollon trupi atë?
Në gjakun e njeriut ka shumë përbërës, një ndër të cilët është edhe sheqeri, niveli i sheqerit në gjak quhet glicemi. Në trupin e njeriut niveli i glicemisë duhet të jetë në ekuilibër, të mos jetë as shumë i lartë dhe as shumë i ulët. Sheqeri që marrim me anë të ushqimeve
pasi shpërbëhet në aparatin gastro-intestinal kalon në gjak e më pas hyn në qeliza për t’u shndërruar në energji.

Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi që bënë të mundur hyrjen e sheqerit në qeliza, e për pasojë sjell uljen e tij në gjak. Nëse sheqeri në gjak ulet shumë, pankreasi prodhon glukagon, hormon i cili shpërbën depozitat e sheqerit dhe rrit nivelin e tij në
gjak. Ekuilibrimi i këtyre dy hormoneve bën që niveli i sheqerit të jetë gjithmonë i qëndrueshëm.

 

Si duhet te nis matja e glicemise 2 IMAG0374 IMAG0375 IMAG0376 IMAG0377 IMAG0378 IMAG0379 IMAG0380 IMAG0381 IMAG0383 IMAG0384 IMAG0385

Print Friendly, PDF & Email