5 Dallimet midis Diabetit Tip 1 dhe Tip 2

Diabeti është një nga sëmundjet më të vjetra. Ka shumë lloje të ndryshme të diabetit, megjithatë, ato më të shpeshta janë diabeti tip 1 dhe tip 2. Ato ndryshojnë në bazë të asaj se si shkaktohen dhe trajtohen. Por ngjashmëria kryesore që ndikon Lloji 1 dhe Lloji 2 i diabetit është rritja e niveleve të glukozës në gjak. Paaftësia për të kontrolluar nivelet e glukozës në gjak do të shkaktojë simptoma të njëjta dhe komplikime në të dyja.

  1. Shkaqet

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune . Sistemi imunitar gabon në qelizat që prodhojnë insulinë në pankreas si “pushtues” dhe i sulmon ato. Pasi kjo  ndodhë, qelizat nuk mund të prodhojnë insulinë dhe një person prandaj është i varur nga insulina për jetën për të qëndruar gjallë.

 

Diabeti i tipit 2 është një kusht metabolik . Është kur trupi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme ose bëhet rezistent ndaj tij. Gjendja nganjëherë mund të kontrollohet me dietën dhe stërvitjen e duhur, ose një ilaç për të rritur ndjeshmërinë ndaj prodhimit të insulinës së trupit. Por ndonjëherë prodhimi natyral i insulinës është i pamjaftueshëm dhe injeksione të insulinës janë të nevojshme për të mbështetur nivelet normale të glukozës në gjak.

 

  1. PRODHIMI I INSULINES

Njerëzit me diabet tip 1 nuk prodhojnë insulinë. Insulina është një hormon që prodhohet nga  pankreasi që punon për të çliruar glukozën (sheqer) nga karbohidratet për t’u absorbuar në energji. Pa këtë hormon, trupi nuk funksionon dhe përfundimisht vdes. Kjo është arsyeja pse injeksione të përditshme të insulinës janë të nevojshme për mbijetesë dhe zbulimi i hershëm i diagnozës është aq i rëndësishëm .

 

Insulina normalisht prodhohet ende nga njerëz me diabet tip 2. Në mënyrë që të rifitojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, rekomandohet dietë dhe stërvitje e duhur. Në disa raste, injeksione të insulinës janë të nevojshme për të mbajtur diabetin në kontroll më të mirë.

 

  1. PARANDALIMI

Aktualisht, nuk ka parandalim për diabetin e tipit 1. Studiuesit janë të vështirë në punë dhe po bëhen studime preventive për të gjetur përgjigje .Diabeti i tipit 2 nuk është gjithmonë i parandalueshëm, por duke qëndruar aktiv dhe duke ngrënë të shëndetshëm mund të ulë rrezikun e zhvillimit.

 

  1. TRAJTIMI

Trajtimi për diabetin e tipit 1 është injeksioni i insulinës dhe monitorimi i vazhdueshëm i glukozës në gjak. Nuk ka dietë, stërvitje, ose ndonjë sasi humbjeje në peshë për të kuruar Llojin 1.

Diabeti i tipit 2 ka disa opsione në dispozicion, duke filluar nga ndryshimet në stilin e jetës, pilulat orale dhe / ose injeksione të insulinës. Që të dy kërkojnë vigjilencë të kujdesshme për të marrë kontroll të mirë.

 

  1. FAKTORËT E RREZIKUT

Faktorët e rrezikut për diabetin e tipit 1 përfshijnë: Historinë familjare, gjenetikën dhe faktorët e mjedisit (si një virus).

Faktorët e rrezikut për diabetin e tipit 2 përfshijnë: Gjenetikë, zgjedhje jetese dhe mbipeshë.

 

Print Friendly, PDF & Email