3 Fazat e Zhvillimit të Diabetit të Tipit 1

Diabeti i Tipit 1 është një çrregullim mjekësor i karakterizuar nga shkatërrimi autoimun i qelizave të pankreasit, gjë që përfundimisht çon në mungesën e prodhimit të insulinës dhe hormoneve të tjera të rëndësishme. Mungesa e insulinës rezulton në një zvogëlim të aftësisë së glukozës për të hyrë në qeliza, duke çuar në hiperglikemi ose në nivele të larta të glukozës në gjak.

Besohet se diabeti i tipit 1 shkaktohet nga kombinimi i një predispozite gjenetike dhe një shkak mjedisor. I njohur dikur si diabeti i mitur, diabeti i tipit 1 mund të diagnostikohet në fëmijëri, si dhe në moshë madhore. Në fakt, midis 25% dhe 50% të diagnozave të diabetit të tipit 1 ndodhin sot tek individët mbi 18 vjeç.

Simptomat kryesore të diabetit të tipit 1 që nuk trajtohen përfshijnë:

-Etje dhe uria ekstreme

-Urinim i shpeshtë

-Lodhje

-Humbje peshe

-Ndryshimet në vizion

-Infeksione të shpeshta dhe shërim të ngadaltë të plagëve

Individët me diabet të tipit 1 duhet të monitorojnë nivelet e tyre të glukozës në gjak dhe të administrojnë insulinë  nëpërmjet injeksioneve ose një pompë të insulinës për të lejuar metabolizmin e glukozës. Nqs diabeti nuk trajtohet, gjendja është vdekjeprurëse dhe menaxhimi jo optimal mund të rezultojë në komplikime të shumta, duke përfshirë problemet mikro dhe makrovaskulare në sistemet e shumta të organeve si dhe dëmtimet nervore. Megjithatë, me kontroll optimal të glukozës në gjak, gjasat e komplikimeve mund të minimizohen.

Fazat e Zhvillimit të Diabetit të Tipit 1

Ka disa hapa kryesore në modelin tipik të zhvillimit të diabetit të tipit 1:

1-Autoimuniteti i qelizave Beta, i karakterizuar nga prania e autoantitrupa.

2-Një rënie në masën beta qelizore që redukton prodhimin e insulinës dhe rezulton në nivelet e glukozës në gjak të ngritur.

3-Hiperglicemia e shoqëruar me simptomat klinike të diabetit.

Diagnoza e Diabetit Tip1

Diagnoza e diabetit bëhet në mënyrë tipike në bazë të niveleve të glukozës në gjak dhe testit të hemoglobinës A1c . Në përgjithësi, dy nivele të glukozës në gjak mbi 126 mg / dL (~ 7.0 mmol / L), një lexim i rastësishëm prej mbi 200 mg / dL (~ 11 mmol / L) dhe një A1c prej 6.5% (~ 47.5 mmol / ) ose më e madhe është karakteristikë e diabetit. Niveli A1c midis 5.7% -6.4% (~ 38.8 mmol / mol-46.4 mmol / mol) konsiderohet të jetë karakteristik i “pre diabetit”.

Për shkak të fillimit të hershëm të diabetit të tipit 1 mund të paraqitet pa simptoma klinike shumë të dukshme.

Testet klinike për të kontrolluar diabetin mund të përfshijnë nivelet e serumit të C-peptideve, si dhe testimin e antitrupave. Nivelet e qarkullimit të peptideve C korrespondojnë me sasinë e insulinës endogjene, ndërsa prezenca e autoantitrupave kundër qelizave (ICAs), dekarboksilazës së acidit glutamik (GADAs), insulinës (IAAs), fosfatazës tirozinës transmembrane (IA2As) dhe ZnT8 (ZnT8As) një përgjigje autoimune.

Autoantitrupat mund të zbulohen vite para se të bëhet diagnoza dhe në masë të madhe të rrisë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 1. Sidoqoftë, jo të gjithë pacientët me diabet të tipit 1 kanë autoantitrupa, duke theksuar natyrën heterogjene dhe multifaktoriale të sëmundjes.

Print Friendly, PDF & Email