100 vjet INSULINE

Kush e zbuloi insulinën?

Dita Botërore e Diabetit shënon ditëlindjen e Sir Frederick Banting i cili, së bashku me shkencëtarët Charles Best, John Macleod dhe James Collip, duhet të falënderojmë për zbulimin e insulinës.

Në 2021, ne do të festojmë 100 vjet që kur ekipi arriti një nga përparimet më të mëdha mjekësore në histori, i cili vazhdoi për të shpëtuar miliona jetë në të gjithë botën. Këtu i hedhim një vështrim udhëtimit që na çoi atje.

Bëhuni i pari që dëgjoni për festimet tona në 2021 e më tej, përmes gazetës tonë mujore.

7 nëntor 1920 – mendjet e mëdha bashkohen

 Sir Frederick Banting

 Sir Frederick Banting

Deri në vitin 1920 shkencëtarët tashmë kishin identifikuar grupe qelizash në pankreas, të quajtura ishuj, që prodhojnë insulinë dhe thanë se janë këto qeliza që shkatërrohen në diabetin e tipit 1. Të kuptuarit e shkakut të diabetit tip 1 do të thoshte që studiuesit tani kishin një shans për të trajtuar gjendjen. Janë bërë përpjekje për të nxjerrë insulinë nga qelizat e pankreasit, por ato të gjitha kanë rezultuar të pasuksesshme. Sfida ishte gjetja e një mënyre për të nxjerrë insulinën nga pankreasi pa u shkatërruar gjatë procesit.

Në tetor 1920, Frederick Banting – një kirurg kanadez – lexoi një artikull që sugjeronte që qelizat prodhuese të insulinës në pankreas përkeqësohen më ngadalë sesa indet e tjera të pankreasit. Banting kuptoi se kjo mund të lejojë heqjen e insulinës duke prishur pankreasin në një mënyrë që do të linte të paprekur vetëm qelizat që prodhojnë insulinë.

Por Banting nuk ishte një shkencëtar dhe e dinte se ai nuk mund ta provonte teorinë e tij vetëm. Më 7 nëntor 1920 ai bëri një vizitë te një profesor i lartë në Universitetin e Torontos, John Macleod. Ata i bashkuan mendjet dhe filluan të punojnë për një plan.

17 maj 1921 – filluan eksperimentet

Macleod siguroi Banting me laboratorët e nevojshëm për të kryer eksperimentet e tyre dhe solli një student hulumtues, të quajtur Charles Best, për t’ju ndihmuar. Më e mira e specializuar në testimin e gjakut për të kontrolluar nivelet e glukozës. Kjo do të ishte mënyra se si ata do të dinin nëse ekstraktet e tyre të insulinës kishin ndonjë përfitim.

Më 17 maj 1921 Banting, Best dhe Macleod u mblodhën së pari për të filluar hulumtimin e tyre dhe u nisën për të gjetur se si të hiqnin insulinën nga pankreasi i një qeni. Metoda e tyre përfshinte lidhjen e kanalit pankreatik për të shkatërruar substancat e tjera në pankreas që do të shkatërronin insulinën, por i linin ishujt të paprekur. Ekstrakti i mbetur do t’u jepej qenve të tjerë që nuk prodhuan asnjë insulinë të tyre sepse pankreaset u ishin hequr për të përpunuar efektet e saj në nivelet e sheqerit në gjak.

10 nëntor 1921 – eksperimentet e para ishin të suksesshme

Përparimi fillimisht ishte i ngadaltë dhe ndërsa shumë nga eksperimentet e tyre dështuan, Banting dhe ekipi panë rënie të rregullta të niveleve të sheqerit në gjak si rezultat i ekstraktit të tyre, dhe ishin të sigurt se po bënin diçka të madhe. Deri në nëntor, ata kishin trajtuar me sukses një qen me diabet me ekstraktin e tyre të insulinës për 70 ditë.

12 Dhjetor 1921 – një anëtar i ri i ekipit dhe një insulinë e re, më e pastër

James Collip, një biokimist, u bashkua me grupin për të punuar në pastrimin e insulinës kështu që do të ishte mjaft e sigurt për t’u testuar tek njerëzit. Me ndihmën e tij, u zhvillua një formë më e përqendruar dhe e pastër e insulinës, këtë herë nga pankreaset e bagëtive.

11 Janar 1922 – insulina u përdor për herë të parë tek një njeri për të trajtuar diabetin

Në janar 1922, Leonard Thompson, një djalë 14-vjeçar që vdiq nga diabeti i tipit 1, u bë personi i parë që mori një injeksion të insulinës. Brenda 24 orësh, nivelet e rrezikshme të larta të sheqerit në gjak të Leonardit ranë, por ai zhvilloi një absces në vendin e injeksionit dhe ende kishte nivele të larta të ketoneve.

Collip punoi ditë e natë në pastrimin e ekstraktit edhe më tej, dhe Leonard iu dha një injeksion i dytë në 23 Janar 1922. Këtë herë ishte një sukses i plotë dhe nivelet e sheqerit në gjak të Leonardit bëhen gati-normale, pa efekte anësore të dukshme. Për herë të parë në histori, diabeti tip 1 nuk ishte një dënim me vdekje.

Maj 1922 – insulina e prodhuar në një shkallë masive

Ndërsa lajmet për suksesin e insulinës u përhapën, kërkesa u rrit. Banting dhe Best vendosën për përmirësimin e teknikave të tyre për prodhimin e insulinës, kështu që ajo mund të bëhet në sasi shumë më të mëdha. Në maj të vitit 1922, Eli Lilly u bë prodhuesi i parë që prodhoi në masë insulinë.

25 Tetor 1923 – një fitues i Çmimit Nobel

Në njohje të zbulimit të tyre shpëtues, Banting dhe Macleod u dhanë së bashku çmimin Nobel në 1923 në Fiziologji ose Mjekësi. Banting ndau gjysmën e parave të Çmimit me Best dhe Macleod ndau gjysmën tjetër të parave të Çmimit me Collip.

1934 – Diabetes UK u themelua për të përmirësuar aksesin në insulinë

Ajo që atëherë njihej si Shoqata Diabetike u krijua në 1934 nga romancieri HG Wells dhe Doctor RD Lawrence – që të dy kishin diabet të tipit 1. Jeta e RD Lawrence ishte shpëtuar nga zbulimi i insulinës dhe misioni i tyre ishte të siguronin që të gjithë me diabet në Mbretërinë e Bashkuar të kishin qasje në këtë trajtim të rëndësishëm, pavarësisht nga gjendja e tyre financiare.

Me më shumë jetë për të ndryshuar se kurrë më parë, ne nuk mund të ndalemi tani. Ne kemi më shumë kërkime për të financuar dhe më shumë jetë për të përmirësuar. Na ndihmoni të vazhdojmë të hapim terren të ri për njerëzit me diabet.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email