10 sekrete për menaxhimin e ushqimit për fëmijët tuaj T1D!

Hej prindërit! Këtu janë 10 sekrete për menaxhimin e ushqimit për fëmijët tuaj T1D!

Balancimi i ushqimit dhe insulina janë parësore për menaxhimin e diabetit. Kur jeni duke ushqyer një fëmijë të vogël, ndonjëherë mund të jetë e ndërlikuar për të siguruar një dietë të shëndetshme, ndërsa sigurohuni që ata do të hanë karbohidrate të mjaftueshme.

Ushqimi është një aftësi që fëmijët mësojnë gradualisht!

Është plotësisht normale që fëmijët e vegjël të refuzojnë ushqimet që nuk kanë provuar më parë dhe të ndryshojnë mendjen për ushqimet që kanë ngrënë më parë. Ndërsa fëmija i vogël po mëson të hajë, të gjitha ushqimet janë të reja, madje edhe ato që janë shumë të njohura për ju. Kjo zakonisht kërkon kohë dhe ekspozime të përsëritura për ushqime të reja para se preferencat e shijes të jenë vendosur fort. Për familjet me diabet, kjo ndodh së bashku me vendosjen e rutinave të ushqimit në diabet, të cilat mund të përfshijnë kontrollin e glukozës në gjak, planifikimin e marrjes së ushqimit, marrjen e vendimeve të dozimit të insulinës dhe administrimin e insulinës. Mund të jetë shumë për këdo që të menaxhojë!

Këtu janë këshillat tona për menaxhimin e ushqimit për fëmijët e vegjël me diabet tip 1:

1.Vendosni rutinat e qëndrueshme për ushqimin që përfshin detyrat e menaxhimit të diabetit, kështu që fëmija juaj e di se çfarë duhet të presë. Vendosni një qëllim për të ngrënë rreth të njëjtës kohë çdo ditë, dhe fëmija juaj do të fillojë të vijë në tryezë i uritur dhe i gatshëm për (të menaxhuar diabetin dhe) për të ngrënë!

2.Fëmijët na shikojnë të hamë, prandaj bëhuni një model i mirë – provoni ushqime të reja dhe përshkruani shijen, strukturën dhe erën e tyre. Fëmijët mësojnë rreth ushqimeve të reja duke parë, duke prekur, provuar !

3.Shmangni ngrëniet e panevojshme. Edhe pasi fëmija juaj mëson të pëlqejë një ushqim, ata mund të mos duan ta hanë atë sa herë që është në tryezë. Disa familje ndajnë dozën e insulinës para dhe gjatë / pas ushqimit – bisedoni me ofruesin tuaj për atë që ata rekomandojnë për fëmijën tuaj.

4.Nuk është kënaqësi të jesh një kuzhinier. Ne sugjerojmë që të gjithë në tavolinë t’i zgjedhin opsionet e njëjta, zgjedhje ushqimesh,pra fëmija të mësohet të hajë atë që gatuani dhe ju për pjesën tjetër të familjes.Mos e kufizoni menunë e ushqimeve që fëmija juaj me gatishmëri pranon, por herë pas here kanë të preferuarat e tyre.

5.Kur filloni të futni ushqime të reja për fëmijën tuaj që të provoni, ofroni ushqime të reja fillimisht, në fillim të një vakt, kur fëmija juaj është i uritur. Përqendrohuni: ofroni vetëm një ushqim të ri në të njëjtën kohë dhe sigurohuni që të shërbeni diçka që e njihni fëmijën tuaj së bashku me ushqimin e ri.

6.Pjesë të vogla, përfitime të mëdha. Lereni fëmijët tuaj të provojë pjesë të vogla të ushqimeve të reja që ju pëlqen. Jepini atyre një shije të vogël në fillim dhe jini të duruar.

7.Disa fëmijë mund të duhet të paraqiten me një ushqim 15 ose 20 herë para se të mësojnë për të ngrënë, prandaj jini të durueshëm dhe këmbëngulës derisa fëmija juaj mësohet ngadalë me ushqime të panjohura më pare

8.Tentimi i ushqimeve të reja është i madh, por çka nëse fëmija juaj me të vërtetë nuk i pëlqen? Ofroni qumësht ose ndonjë ushqim tjetër neutral në fund të vaktit për të kompensuar çdo karbohidrat që keni dhënë për insulinën. Sigurohuni që ushqimi që ju ofroni në fund të ushqimit nuk është një nga ushqimet e preferuara të fëmijës suaj, ose ndryshe mund të zhduket dhe të përfundojë në refuzim të tyre!

9.Njihni fëmijën tuaj dhe përballuni me betejat tuaja. Shërbejeni ushqimin nëse kjo është ajo që preferon fëmija juaj. Eksploroni përdorimin e pllakave me seksione nëse fëmija juaj i pëlqen ushqimet të jenë të ndara, ose disa fëmijë preferojnë ushqime të reja të përziera me ushqime të preferuara (si bizele të përziera me patate pure) .

10.Mbani qetësi dhe komunikoni qartë! Mënyra se si reagoni ndaj fëmijës tuaj gjatë kohës së ngrënies – përpiquni të menaxhoni çdo zhgënjim që ndjeni dhe përpiquni të shmangni në përgatitjen e ushqimit një burim konflikti. Hapi larg nga tryeza për të rifituar qetësinë nëse është e nevojshme. Duke iu përgjigjur me qetësi refuzimeve ushqimore të fëmijës suaj, do t’u mësoni atyre një mënyrë të shëndetshme për t’iu afruar ushqimit dhe ushqimit me diabet.

Këto janë këshilla që zakonisht janë të dobishme për prindërit – ne shpresojmë që t’i provoni ato dhe të gjeni strategjitë që përshtaten më mirë për ju. Bisedoni me ofruesit e kujdesit shëndetësor ndaj diabetit rreth mënyrave për të rregulluar menaxhimin e diabetit gjatë ngrënies ose nëse keni shqetësime rreth konsumimit ushqimor të fëmijës suaj .

Print Friendly, PDF & Email