10 Gjërat që Njerëzit duhet të Kuptojnë Rreth Diabetit Tip 1, meqenëse të gjithë gabohen me disa fakte

Këtu janë 10 gjëra që, nëse njerëzit do të dinin, do ta bënin menaxhimin e diabetit shumë më pak stresues.

1. DT-1 është një sëmundje autoimune

E thënë thjesht, sistemi juaj imunitar sulmon prodhuesit e insulinës (qelizat beta) të pankreasit tuaj dhe i vret ato – kështu që trupi juaj nuk mund të bëjë insulinë. Asnjë dietë, stërvitje ose barishte e veçantë nuk mund t’i rikthejë qelizat e vdekura.

2. Truri im nuk pushon kurrë

Le të shohim mendimet tipike të mëngjesit.

Cili është sheqeri im në gjak? Çfarë po ha për mëngjes? A ka shumë proteinë / yndyrë? A duhet të jap dozën e plotë – Unë do të shkoj në palestër më vonë? Por ndonjëherë ngritja e peshës rrit sheqerin në gjak? Por ecja 20-minuta atje dhe mbrapa mund ta ulë atë? Oh, por unë kam një provim më vonë se unë jam i stresuar…

Të gjitha këto mendime ndodhin brenda 30 minutave nga zgjimi. Tani e dimë pse më pëlqen të pi kaq shumë kafe.

3. Mund të duhet një kohë për t’u rikuperuar nga një sheqer i lartë / i ulët i rëndë

Një e ulët, e lartë, ose të qenit i lartë për një kohë, të gjithë marrin një kohë për t’u rikuperuar plotësisht. Është kaq zhgënjyese kur njerëzit presin që të ndjeheni më mirë minutën kur jeni përsëri me sheqer normal. Një e lartë, veçanërisht me ketone të larta mund të zgjasë me orë, ndonjëherë me ditë.

4. Ju mund të bëni çdo gjë me përpikmëri dhe akoma të merrni rezultate të padëshirueshme

Dëgjo, sheqeri im në gjak është i lartë, unë tashmë jam duke u ndjerë shumë keq – gjëja e fundit që kam nevojë nga ju është një kujtesë që nuk jam në rregull ose një marrje në pyetje e asaj që bëra. Unë mund të bëj të njëjtën veprimtari, të ha të njëjtën gjë dhe të jap të njëjtën sasi insuline dhe DUHET të marr rezultate të ndryshme nga një ditë në tjetrën.

5. Unë mund ta ha atë

Po, unë mund të ha pica, akullore, çfarëdo qoftë … Unë ndonjëherë mund të zgjedh jo shumë në varësi të shëndetit tim dhe se si po ndjehem, por ky është një vendim personal, kështu që ju lutemi ndaloni të pyesni nëse “Unë duhet të ha atë”. Po, mund ta ha atë, thjesht duhet të injektoj insulinë.

6. Unë jam shumë mirënjohës për teknologjinë, por nuk është kurë

Unë jam shumë mirënjohës për CGM time (monitor të vazhdueshëm të glukozës), pompë insuline, IQ bazale, etj. Kjo e bën më të lehtë menaxhimin dhe kontrollin më të mirë të glukozës sime, por nuk është zëvendësim për të patur një pankreas pune. Unë vazhdimisht i kam ato mendime (shiko Nr. 1), duke ndier simptoma të sheqerit të lartë dhe të ulët, duke e injektuar veten me gjilpëra në baza ditore dhe javore.

7. Nuk është ngjitëse

Kjo është pothuajse për të qeshur që kjo është ende shqetësuese në vitin 2019, por disa njerëz ende e mendojnë këtë.

8. Më ka sjellë disa nga miqtë e mi më të mirë në jetë

Disa nga miqtë e mi më të afërt janë njerëz me të cilët kam shkuar në kampin e diabetit. Është e mahnitshme të shihet se njerëzit që merren me të gjitha këto vazhdojnë të bëjnë gjëra frymëzuese çdo ditë. Shokët e mi të kampit janë me të vërtetë një nga burimet e mia më të mëdha të frymëzimit dhe mbështetjes.

9. Është e shtrenjtë sa dreqi

Jam i sigurt që shumica prej jush kanë parë fotografi të rritjes së kostove të insulinës, të cilat janë të tmerrshme për njerëz që nuk mund ta përballojnë atë. Sidoqoftë, kjo nuk merr në konsideratë të gjitha pajisjet që bëjnë të mundur udhëheqjen e shiritave testues normal, me jetë të gjatë, CGM, sensorë, pompë insuline, furnizime pompash, metër ketoni, shirita ketoni, shiringa shtesë. Ne kemi nevojë për një reformë të vërtetë dhe të shpejtë në mënyrë që diabeti të mos jetë më një sëmundje vdekjeprurëse.

10. Diabeti mund të krijojë disa pengesa, por unë jam i vendosur të arrij sukses

Me gjithë sfidat e përmendura më lart, unë e dua jetën time dhe në fakt jam mirënjohës për situatën time, sepse më ka sjellë disa nga njerëzit që i dua kaq thellë dhe më ka frymëzuar që të punoj sa më shumë që të bëhem infermiere. Infermierët e mi më ndihmuan aq shumë në diagnostikime dhe thjesht dua të jem në gjendje të ndihmoj dikë tjetër si ata bënë me mua. Kjo vlen dhe për çdo profesion tjetër. Ju mund t’ja dilni në fushat që keni zgjedhur.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email